Kultura

Izložba pod nazivom „Izvorno pjevanje u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni-zajednička i lokalna nematerijalna kulturna baština“ otvorena je danas u Kalesiji.

Podijelite:

Izložba pod nazivom „Izvorno pjevanje u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni-zajednička i lokalna nematerijalna kulturna baština“ otvorena je danas u Kalesiji. Izložbu je organizovao Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija i Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Seada Džafića.

Autor izložbe je karmelićanin otac Zvonko Martić, doktor etnologije i prior samostana svetoga Ilije na Buškom jezeru.

Piše: Nataša Tadić/balans.co.ba

“Ova izložba je mali dio jedne velike izložbe koja se sprema u Zagrebu o izvornom pjevanju, a koje je u fokusu i znanstvenog i općeg javnog mišljenja.
Naš cilj je da izvorna muzika i izvorno pjevanje bude uvršteno na UNESCO listu i da to zaštitimo i sačuvamo”- rekao je Martić. On ističe da je odrastao uz izvorno pjevanje i da je to dio tradicije i kulture koju treba prikazati. Izvorno pjevanje i način na koji se ono prezentuje, specifično je po tome što ne prelazi državno-pravne granice BiH.

“Izložbom smo htjeli pokazati kako etnolozi vide izvorno pjevanje kao pjevanje koje pjeva pojedinac uz šargiju, pjeva uz violinu, te pjevanje sa dvoje ili više pjevača i to je specifično za cijelo područje bez obzira na njihovu kulturu”- pojasnio je Martić te naglasio da su na izložbi prikazani i nosači zvuka, odnosno, ploče sa izvornom muzikom, a koje su mogli slušati ljudi u cijelom svijetu. Martić napominje da se ne trebamo stidjeti izvornog pjevanja, već se ponositi što imamo nešto orginalno što drugi nemaju.

“Izmislili smo izvorno pjevanje i na to trebamo biti ponosni”- poručio je autor izložbe.
Izvorna muzika nešto što se treba njegovati i prenositi na mlađe generacije, rečeno je na izložbi.

“I touz poruku da to bude u onom izvornom obliku uz šargiju i violinu i da se pjeva kao nekada uz žetve pšenice, branje kukuruza ili kako je to nekada bilo popularno na sijelima i ispraćajima”- prisjetio se Alija Džafić,direktor BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Sead Džafić, načelnik Kalesije je podsjetio da su mnoge izvorne pjesme otpjevane o Kalesiji i da je grupa „Kalesijski zvuci“ zahvaljujući Kim Burton ,koja je etnomuzikolog, završila u njenom doktoratu u Londonu.

“Ne trebamo se stidjeti naše izvorne muzike, trebamo je gajiti i unaprjeđivati. Ove fotografije su prelijepe”- rekao je Džafić.

Ova izložba je ujedno i najava 18.festivala izvorne muzike koji se održava u BKC-u „Alija Izetbegović“ na kojem su učestvuju izvorne grupe iz Bosne i Hercegovine.


Podijelite:
Share