Običaji i tradicijaPovijest

S ONE STRANE PLIVE (JAJCA) GAJTAN TRAVA RASTE’

Podijelite:

S one strane Plive, gajtan trava raste.

Po njoj pasu ovce, čuvalo ih momče.

Momče tužno plače, još tužnije ječi.

Svaka tuđa zemlja tuga je golema.

U tuđemu svijetu bez oca, bez majke.

Bez oca, bez majke, bez brata bez seje.

U tuđemu svijetu nigdje nikog nema.

Svaka tuđa zemlja, tuga je golema.

Ovo je jedna od najstarijih pjesama u Bosni, nastala na tursku melodiju, nakon pada Bosne pod turke.

Pjevali su je katolici Hrvati odvedeni u roblje u skoplje i Makedoniju, u Istanbul i Tursku.

Odvedeno je tada , od 1463. pa do 1528., preko 150000 Hrvata katolika iz Bosne (posebno djece i mladih djevojaka) i razasuto diljem Turske, od Izmira, Anadolije pa do Istanbula. Poznato je da su kasnije zidine mnogih gradova pod turskom oposadom potkopavali robovi iz Bosne.

Ženskoj djeci u Bosni naš je narod od tada tetovirao križeve na prsa i ruke, da ih zaštite i da ne zaborave svoje podrijetlo i vjeru, a ta tradicija se održala i do dan danas gdje god žive bosanski Hrvati katolici, od Tuzle, Fojnice, Olova, Kraljeve Sutjeske, Travnika pa do Jajca.

10 miliona turaka danas ima hrvatske korijene

Po spoznaji turskog povjesničara Dr. Abaza, turčina bosanskih korijena, koji je kao desetogodišnjak odselio iz Sarajeva u Istanbul, od 78 milijuna živućih Turaka u Turskoj, 10 milijuna imaju hrvatske korijene, (radi se o podatcima iz 2016).

On je doktorirao istražujuci povjesne podatke o hrvatskom roblju i hrvatskoj djeci koje su Turci odvodili u sepetima (pletenim košarama od pruća) u Tursku ili zarobljavali u bitkama. Uzeo je četiri stoljeća osmanlijske vladavine u Bosni i Hercegovini i nekim dijelovima Hrvatske pa je došao do broja od 10 milijuna Turaka koji vuku hrvatsko podrijetlo.

Abaz je u svojoj doktorskoj disertaciji, godinama kopajući po arhivima u Istanbulu, brojio, zbrajao i došao do te zapanjujuće brojke. Samo jedne godine, 1493., kad se dogodila i Krbavska bitka, kaže da je u sepetima dopremljeno 10 tisuća hrvatske djece iz Bosne i Hrvatske. Čak 18 vezira i velikih vezira su bili podrijetlom Hrvati.


Podijelite:
Share