Vijesti

123. obljetnica rođenja mučenika Dragana Dujmušića, katehete u Tuzli

Podijelite:

Dragan Dujmušić (Polje, župa Dolac kod Travnika, 18. rujna 1899. – Par Selo, Tuzla, 7. listopada 1943.), hrvatski katolički svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, vjeroučitelj, kulturni djelatnik iz Tuzle.

Uživao ugled kod hrvatske inteligencije. Kad je bilo izvjesno partizansko zauzimanje Tuzle 1943., ostao je u gradu, opravdano uvjeren u svoj ugled i u činjenicu da nikome nije ništa zlo učinio. Nije poslušao prijatelje koji su ga savjetovali neka se skloni pred partizanima.

Partizani su ga uhitili po ulasku u Tuzlu. Odveli su ga iz Morančana 7. listopada 1943. godine i izveli pred partizanski sud. Otvoreno je iznosio svoje uvjerenje, suprotstavljajući se ateističkim i komunističkim zabludama. Osudili su ga na smrt strijeljanjem. Istog dana 7. listopada. 1943. uz grozna mučenja smaknuli su ga strijeljanjem kod Par Sela s mnoštvom hrvatskih intelektualaca.

U uvali Rakidžinici namjerno su ga ostavili plitko ukopana, samo su ga prekrili prekriven granjem i ostavili da ga psi pojedu. Stjepan Tadić iz Par Sela pošao je tajno dostojno sahraniti dr. Dragu Dujmušića, ali partizanska zlovlast je Tadića dala zbog toga ubiti bez ikakva suđenja. Ipak, dr. Drago Dujmušić bio je na glasu kao veliki čovjek i zato ljude ni rizik od gubitka života nije spriječio u pokušaju dostojna pokopa svog vjeroučitelja. Skupina hrabrih ljudi iz drugog pokušaja uspjeli su prenijeti i pokopati u katoličko groblje u Par Selu.

Malo prije egzekucije izvršiteljlima osude rekao je: “Tijelo je sada svakako vaše, dajte mi malo vremena da dušu preporučim Bogu.”

Meša Selimović je o Dujmušiću u svojoj knjizi “Sjećanja” rekao: “O svim religijama govorio je najljepše; sve religije su dobre i plemenite, Bog je uvijek ista suština i smisao svijeta. Nikad nijednom riječju nije pokudio drugu religiju. I nikad nije govorio protiv ateizma.”

Prošle godine na obljetnicu mučeničke smrti bila je organizirano opjelo i sveta misa u organizaciji župnika župe u Par Selu.


Podijelite:
Share