Vijesti

Fra Stjepan Kristijan Orkić proslavio mladu misu u Tolisi

Podijelite:

U nedjelju, 16. srpnja, u dvorištu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi, fra Stjepan Orkić, koji je godinu dana đakonske službe proveo u Župi Šikara, svečanim euharistijskim slavljem uz suslavlje velikog broja svećenika, proslavio je svoju mladu misu. Gvardijan fra Mario Jurić je, kao domaćin, u uvodu pred početak svete mise rekao kako želi da dan mlade mise svima ostane u sjećanju, a posebno mladomisniku – kao dan radosti, sreće i blagoslova za njega, njegovu obitelj i za cijelu župnu zajednicu. Nakon toga su ispred oltara fra Stjepanu njegovi roditelji udijelili blagoslov.

Na mladoj misi je propovijedao fra Miro Relota, definitor Provincije i duhovnik bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U propovijedi je govorio o uzvišenosti i veličini svećeničkog i redovničkog poziva ne samo za pojedinca koji se odazove Božjem pozivu nego i za cijelu vjerničku zajednicu. Kao fra Stjepanov duhovni otac navodio je koje kreposti i osobine jedan dobar svećenik treba posjedovati, poticao ga je očinskim riječima da nastavi dozrijevati u svome pozivu.
„Dobar svećenik je onaj koji posebno njeguje duhovni život i molitvu, njegov identitet je svet, a svetosti nema ako u središtu života nije molitva. Kad jedan svećenik moli, narod i župa su na sigurnom“, dio je duge fra Mirine propovijedi koji je na njezinu kraju rekao: „Draga braćo i sestre u Kristu, kad bih vas danas pitao: ‘Kakve svećenike želite u svojoj sredini?’, vjerujem da biste odgovorili: ‘Dobre i svete’.
Dok vam zahvaljujem na takvom evanđeoskom stavu i razmišljanju , od srca vas pozivam na ustrajnu molitvu za takve svećenike, za postojeća i nova duhovna zvanja“, misli su kojima je fra Miro zaključio propovijed.

Poslije svete mise mladomisnik je, kako je to stari običaj, u crkvi primao čestitke i blagoslivljao vjernike. Za to vrijeme je u samostanskom i crkvenom dvorištu započelo narodno veselje igranjem kola i pjesmom. Veliki dan za tolišku župu i samostan nastavljen je na ručku gdje je uz pjesmu i radosno druženje mladomisnik zajedno s obitelji, rodbinom, svojom redovničkom zajednicom i prijateljima podijelio radost za zajedničkim stolom. Fra Stjepanova prva služba bit će Župa Podhum u livanjskom kraju gdje će započeti stjecanje svojih prvih svećeničkih i redovničkih iskustava.

Mladen Bosankić


Podijelite:
Share