Običaji i tradicija

FOTO: Održano Takmičenje risara u okviru Dužijance 2023 u Đurđinu, Subotica

Podijelite:

Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao „Takmičenju risara“ u Đurđinu

Danas je u Đurđinu, na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, održano 56. „Takmičenje risara“, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru centralne svečanosti „Dužijance“, tradicionalne svetkovine dostojanstva, ponosa i zahvalnosti koja se organizuje povodom završetka žetve. Nakon pletenja užadi, risarskog doručka na njivi i nagodbe predstavnika risara Stipana Kujundžića i domaćina Jakova Ivankovića Radaka, koji su posle „cenkanja“ dogovorili da svaki deveti snop žita pripadne koscima, takmičari su zauzeli svoja mesta, obučeni u autentičnu nošnju i opremljeni tradicionalnim alatima za žetvu, a gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je posebnim zvonom „Takmičenje risara“ oglasio otvorenim.

Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, kazao da se i ove godine, kao  i prethodne dve, sa velikim zadovoljstvom odazvao pozivu Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijaca“ da prisustvuje „Takmičenju risara“, manifestaciji koja je, kako je rekao, protkana etnografskim sadržajem i koja nas vraća u prošlost i vreme kada se rad od risa do vršidbe obavljao na tradicionalan način.

„Ris – ručno košenje žita, nekada je bio jedan od najvažnijih poslova vrednih i skromnih ljudi sa ovih prostora. Poznato je da su oni taj izuzetno naporan posao čekali, za njega se dugo pripremali, a kada su ga uspešno obavili, odahnuli su i ponosno to proslavili. Upravo iz te radosti i veselja koje se dešavalo u salašarskom porodicama posle završetka risa, nastala je i ’Dužijanca’, kao običaj kojim su izražavali posebnu zahvalnost Bogu na rodu pšenice kojom će obezbediti hleb da prehrane svoju porodicu“, podsetio je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da angažovanje i učestvovanje velikog broja mladih u događajima vezanim za programe organizovane u okviru centralne svečanosti – „Dužijance“, uključujući i „Takmičenje risara“, nagoveštava da će svi ti događaji, kao i sama „Dužijanca“, još jako dugo trajati i biti veoma važne manifestacije za Grad Suboticu.

Grad Subotica će i ubuduće podržavati ’Takmičenje risara’, rad udruženja koje ga organizuje i uvek će biti uz događaje koji su identitetski i turistički simboli grada. Na kraju bih Udruženju bunjevačkih Hrvata ’Dužijanca’ poželeo da i ubuduće sa puno ljubavi i uspeha organizuje sve događaje vezane za ’Dužijancu’. Svim risarima i risarušama želim da izbore što bolji plasman, žiriju da, kao i do sada, bude objektivan, a svima nama, prisutnima na ovom događaju, da uživamo u takmičarskom i revijalnom delu programa ovogodišnjeg ’Takmičenja risara’, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ Marinko Piuković je rekao da je „Takmičenje risara“ jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru centralne svečanosti „Dužinace“ i da se ove godine održava po 56. put.

Ove godine ukupno imamo 24 risarska para koji nam dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, kao i iz naše zemlje – Vojvodine, Subotice i okolnih mesta. Ove godine smo priredili i takmičenje u kuvanju tarane u okviru koga će se nadmetati pet timova. Risarski doručak, koji se tradicionalno priređuje na njivi, i ove godine smo obezbedili za sve ljude koji dođe da prate naše takmičenje risara. Grad Subotica je svake godine generalni pokrovitelj ’Takmičenja risara’ i ’Dužijance’, u Subotici, koja će se ove godine održati 13. avgusta“, istakao je Marinko Piuković.

Risari su se, kao što i običaj nalaže, na njivi okupili već u šest časova ujutru, a posle pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, usledila je smotra risara i risarski doručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, hleb, crni luk i kiselo mleko. Risarski doručak je blagoslovio monsinjor dr Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Titulu najboljeg risarskog para ove godine poneli su Stipan Kujundžić i Ruža Juhas. Na ovogodišnjem „Takmičenju risara“ dodeljene su nagrade i zahvalnice ljudima koji su višegodišnji učesnici ove atraktivne manifestacije. U okviru današnjeg „Takmičenja risara“ priređen je i prikaz rada na starim mašinama i vršalici, a organizovane su i dečje ige na strnjiki „Kasalisica“, kao i prigodan folklorni program.

Organizator manifestacije „Takmičenje risara 2023“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Tekst: subotica.info


Podijelite:
Share