Deprecated: Optional parameter $opt_name declared before required parameter $field is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/classes/class-redux-options-defaults.php on line 89

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 574

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 597

Deprecated: Optional parameter $field declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32

Deprecated: Optional parameter $value declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32
Kapela na Gradincu - župa Šikara | Kapela svetog Marka evanđeliste - Hrvatski tradicijski portal
Povijest

Kapela na Gradincu – župa Šikara | Kapela svetog Marka evanđeliste

Podijelite:

Zemljopisni položaj

Kapela svetog Marka na Gradincu nalazi se na teritoriji župe Šikara. Nalazi se izvan naselja, a najbliža sela su Ljepunice, Bukinje (Divkovići) i Rapače. Do nje je moguće doći iz više smjerova – nakon skretanja s magistralnog puta M18 u mjestu Bukinje kod TE Tuzla, na kružnom toku idete ka Lipnici. Nakon 3,5 kilometra u mjestu Jasici nailazimo na skretanje prema crkvi svetog Franje Asiškog, župnoj crkvi župe Šikara. Nakon skretanja ulazi se u ulicu Blaža Josića i poslije 160 metara skrene se lijevo prema Ljepunicama. Nakon 1,2 kilometra dolazimo na raskrižje – desno se ide ka groblju u Ljepunicama i prema magistralnom putu Tuzla – Orašje (M1.8), a prema kapeli se ide opet lijevo. Nakon 600 metara nailazimo na madamski put koji se nalazi blago u lijevo. Nakon nekih 500 metara dolazimo do kapele. Na posljednjoj dionici put je zapušten i zarastao. Mnoge grane su se savile ka putu i možete izgrebati vozilo. Pored puta nalazi se i neki predajnik, ali nismo uspjeli saznati od čega. 

Piše: Danijel Marković

Postoji i druga dionica kojom se može ići pješice. Nakon skidanja s kružnog toka kod TE Tuzla (Bukinje), skrenemo za Lipnicu. Nakon 750 metara u smjeru Lipnice,  ulicom 21. decembra krenemo lijevo uzbdrdo ka zaseoku Divkovići. Nastavljamo samo pravo ka nekadašnjem šljakištu Divkovići II. Dok je šljakište bilo aktivno, put je bio zatvoren za promet, sadašnja situacija nam nije poznata. Nakon 700 metara skrećemo desno ka šumi, tako da nam na lijevoj strani bude šljakište. Nakon 900 metara skrećemo desno u šumu i nastavljamo pravo idućih 900 metara gdje nam je na desnoj strani kapela svetog Marka.

Kapela svetog Marka nalazi se na lijevoj strani obale deponije Divkovići II, na vododjelnici između potoka Joševia i deponije Divkovići II, na udaljenosti oko 1 kilometar uzvodno od štitne brane Divkovići II. Kapela se nalazi na koti +332,0 m.n.v.

Povijest kapele

O kapeli imamo veoma malo podataka. Znamo da je najvjerojatnije iz XIX. stoljeća. Postojeći objekt star je preko 80 godina, a obnavljan je krajem XX. stoljeća, točnije 1997. godine. Arheološko-sakralni lokalitet “Gradinac” u Rapačama upisan je u Registar spomenika kulture za općinu Tuzla pod oznakom “C-2″od 8.6.1988. godine. Lokalitet je III kategorije (stara kategorizacija), a sastoji se od dva kulturna sloja.

Slijeganje tla u blizini kapele

2000. godine, u neposrednoj blizini kapele, bile su vidne dvije veće paralelne pukotine koje se protežu u smjeru sjeverozapada koje su presjecale lokalni put. Jedna od pukotina protezala se uz sami temelj kapele i nastavljala se u smjeru jugoistoka, prema potoku Joševica. Dužina pukotina bila je od 50 do 70 metara i u okolnom širem području nisu primjećene pojave i deformacije terena sličnog karaktera.

Na području oko kapele, bile su vidljive deformacije terena u vidu uvala, nabora i grbina, što ukazuje na postojanje starih rudarskih radova. U geodetskim kartama moglo se uvidjeti da je u neposrednoj blizini kapele bilo naselje koje je svojevremeno dislocirano radi podzemnih rudarskih radova.

Renoviranje

1997. godine skupina vjernika pristupila je ograđivanju zemljišta na kojem se nalazi kapela. Postavljeni su betonski stubovi i plastificirana žica. Kapela je opšivena bakrom, čime je 2017. bila meta vandala.

Oštećenje kapele

Pri krađi, pljaškaš je propao kroz krov oštetivši tavanicu i strop, čime je načinio veliku štetu na spomeniku kulture. Danas se vrlo malo ili nikako značaja daje spomenicima kulture, posebno kršćanskim. Na prostoru Tuzle ima još sličnih slučaja.

Goran Stojak

IZVORI:

  1. Goran Stojak
  2. Župa Šikara
  3. Danijel Marković

Podijelite:
Share