Kultura

U sklopu Dana Matice hrvatske Tuzla i Hrvatskog doma predstavljen rad Matice hrvatske Čitluk

Podijelite:

U Tuzli su u petak 10. studenog u Ateljeu Ismeta Mujezinovića, u sklopu Dana Matice hrvatske i Hrvatskog doma, predstavljeni rad i nakladnička djelatnost Matice hrvatske Čitluk. Uobičajeno je da za vrijeme Dana MH Tuzla jedan dan bude posvećen predstavljanju nekog od Ogranaka iz BiH ili regije.

Ovaj put su predstavljene dvije knjige poezije – Vrša uspomena, Marine Kljajo – Radić i „Dodir“ Tihomira Nakića, a uz to su u dvorani bili izloženi crteži s izložbe „Susret i dodir“ dvojice umjetnika – Ivana Branka Imrovića i Roberta Budora, autora čije ilustracije obogaćuju zbirku pjesama „Dodir“. Predsjednica Matice hrvatske Tuzla, Marica Petrović, na početku službenog dijela večeri pozdravila je okupljane u dvorani i napomenula kako je riječ o poetskoj večeri, „a poezija se sve manje čita, ljudi sve manje imaju vremena čitati i slušati poeziju.“

U nastavku je najavila dvoje glumaca, Sanelu Babić i Luku Spasojevića koji su u umjetničkom dijelu večeri pročitali poeziju Maka Dizdara, Antuna Branka Šimića i tekst Meše Selimovića. Potom je predsjednik MH Čitluk Andrija Stojić upoznao tuzlansku publiku o povijesnom hodu koji je Matica hrvatska Čitluk prošla od osnutka do danas, o radu na očuvanju duhovnog i kulturnog naslijeđa hrvatskog naroda na području Brotnja – Čitluka i bogatoj nakladničkoj djelatnosti – od časopisa i zbornika do knjiga različitog sadržaja i tematike.

Kako je riječ o poetskoj večeri, u nastavku je pjesnikinja Marina Kljajo – Radić pročitala nekoliko pjesama iz svoje višestruko nagrađivane zbirke „Vrša uspomena“ i knjige poezije „Dodir“ Tihomira Nakića. Nakon službenog dijela programa gosti iz Čitluka su posjetitelje počastili domaćim vinom, rakijom i smokvama koje su donijeli na dar prijateljima iz Tuzle.

Mladen Bosankić


Podijelite:
Share