Deprecated: Optional parameter $opt_name declared before required parameter $field is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/classes/class-redux-options-defaults.php on line 89

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 574

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 597

Deprecated: Optional parameter $field declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32

Deprecated: Optional parameter $value declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32
FOTO: Dani kruha u KŠC "Sveti Franjo" Tuzla: Sav prihod ide u humanitarne svrhe - Hrvatski tradicijski portal
Vijesti

FOTO: Dani kruha u KŠC “Sveti Franjo” Tuzla: Sav prihod ide u humanitarne svrhe

Podijelite:

Učenici i nastavnici Katoličkog školskog centra “Sveti Franjo” u Tuzli danas su organizirali Humanitarno prodajnu izložbu “Dani kruha”, a prihod od prodatih proizvoda ide za humanitarne svrhe.

Razne vrste kruha, medenjaci, muffini, štrudle, krofne, kolači, peciva, kifle te još mnogo toga, pripremili su vrijedni učenici sa svojim roditeljima i nastavnicima.

“Ja sam pravila pogaču s bakom i bilo je zanimljivo jer se ona stalno nervirala što ja to ne znam uraditi, ali smo napravile. Onima koji bacaju hranu, poručila bih da to ne rade. Neka se samo sjete da neko nema šta jesti”- kazala je Karla Nikolić, učenica.

Adijan Žunić, također, s drugovima je pripremio bogat i raznovrstan stol.

“Mi smo ovo pravili, nešto su nastavnici donijeli, a nešto su roditelji napravili. Prodaja ide odlično”- rekao je ovaj učenik i poručio da hranu ne treba bacati već treba dati onome kome nema.

Veoma dekorativan stol, sa simbolima jeseni, ukrašen bundevama, kukurzom, orasima, jabukama i drugim domaćim proizvodima, imala je učenica Lana Petrović na čijem stolu su posjetitelji mogli pronaći raznovrsne i ukusne bezglutenske proizvode.

“Ja sam spremila neke kolače, kolač sa limunom, muffine. Mama i baka su mi pomogle, a ja i moja prijateljica smo pripremile. Moji proizvodi bezglutenski, ne smiju imati doticaja s glutenskim stvarima” – pojasnila je Lana Petrović, učenica šestog razreda  te poručila da hranu treba štedjeti jer neko nema šta jesti.

A svoj prodajni štand, kao gosti učenika Gimnazije, imali su učenici Ugostiteljsko- turističke škole iz Tuzle, budući profesionalni kuhari.

“Ja sam odlučio biti kuhar jer to volim, u familiji mi svi to rade. Mi smo ovdje spremili mnogo toga. Razne kolače, muffine, kiflice i većinu smo prodali”- pokazuje Josip Gavrić, učenik ove škole.

Najmlađi su bili veoma aktivni i maštoviti te su njihovi stolovi bili veoma sadržajni i interesantni.

“Ja sam donijela domaće lješnjake da prodajem”- kazala nam je Nika Antunović, učenica, pokazujući upakovane vrećice sa orašastim plodovima.

Gosti škole danas su bili učenici Osnovne škole “Ivan Kozarac” iz Nijemaca iz Hrvatske, a kao rezultat prekogranične saradnje.

Ova izložba je postala tradicionalna u Centru, a kao izraz zahvalnosti za plodove zemlje. Izložbi su prethodile radionice koje su organizovane za učenike te škola već sedam dana miriše na slastice i delicije, a koje su danas bile izložene na stolovima u dvorani Centra.

“Mislimo da je ovakva manifestacija više nego važna s obzirom da trebamo razvijati svijest o odgovornom odnosu prema hrani jer smo svjedoci sve veće nesstašice hrane u svijetu. Kruh je život, danas ga slavimo, trebamo ga čuvati. Kroz ovo razvijamo i naše obiteljsko ozračje, sa obiteljima naših učenika, a onda zajedno blagujemo”- pojasnila je Žana Altumbabić, direktorica Osnovne škole u Centru. Naglasila je da je raduje velika posjeta što znači da je manifestacija izašla iz okvira škole i da je rado posjećuju i građani Tuzle.

Svakako, najveću draž ovom događaju daje činjenica da je ova prodajna izložba humanitarnog karaktera i da sav prihod ide za one kojima je to trenutno najpotrebnije.

“Prihod kao i svake godine namijenili smo u humanitarne svrhe jer na ovaj način obilježavamo i Misijsku nedelju, prilozi idu našim misijama. Na tom smo ponosni jer smo prije dvije godine dobili informaciju da jedan bunar u dalekoj Ugandi, nosi naziv našeg Centra i napravljen je zahvaljujući sredstvima koje smo mi prikupili na ovaj način”- zaključila je direktorica.

Dani kruha obilježavaju se svake godine tokom oktobra, a 16. oktobra, u spomen na godišnjicu osnivanja Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) slavi se Svjetski dan hrane. FAO je pri Ujedinjenim narodima osnovana 16. listopada 1945. godine, do sada djeluje u više od 130 zemalja u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu, zauzima se za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje te očuvanju biološke raznolikosti.

(Nataša Tadić/Balans)


Podijelite:
Share