Župne obavijesti

FOTO: Velik broj vjernika sudjelovao na proslavi blagdana Rane svetog Franje na Zidinama u Gornjoj Skakavi

Podijelite:

U Župi Dubrave u Gornjoj Skakavi je u subotu, 16. rujna, na povijesnom lokalitetu poznatijem pod nazivom „Zidine“, proslavljen blagdan Rane svetog Franje. Inače se ovaj blagdan slavi 17. rujna, ali je zbog ovogodišnjeg datuma koji se preklapa s nedjeljom, proslavljen dan ranije. Arheološki lokalitet „Zidine“, nastalo na temeljima crkve iz 9. stoljeća i franjevačkog samostana iz 14. stoljeća, danas je
hodočasničko mjesto koje svake godine na proslavu blagdana Rane svetog Franje, posjeti velik broj vjernika brčanskog dekanata i triju franjevačkih samostanskih područja – dubravskog, toliškog i tuzlanskog. Ovogodišnji predvoditelj misnog slavlja, fra Domagoj Šimić, gvardijan Franjevačkog samostana na Petrićevcu, u Banjoj Luci, propovijed je podijelio na promišljanje o trima riječima – molitva, ljubav i žrtva i njihovom vezom sa životom svetog Franje, ali i mjestom koje svjedoči o višestoljetnom kršćanskom, franjevačkom i vjerničkom kontinuitetu.

Na početku svete mise fra Domagoj je kazao kako danas stojimo na mjestu gdje se može osjetiti velika ljubav prema čovjeku i Bogu, gdje stojimo na temeljima starog i drevnog samostana „na zidinama“ u koji je utkano toliko ljubavi i rada prilikom gradnje crkve i samostana, ali i djelovanja fratara na ovom prostoru. Dodao je kako stojimo i na mjestu gdje se može osjetiti i bol – „sjetimo li se rušenja samostana i odlaska franjevaca s ovoga mjesta“.
„Kao što je sveti Franjo na brdu La Verna osjetio blizinu Božju i sav mu se predao u molitvi, tako i mi danas na ovome brdu priznajemo Bogu svoju grešnost kako bismo i mi mogli osjetiti Božju blizinu, a potom po polasku svojim kućama ponijeti Franjin mir i ljubav u svoje obitelji“, riječi su kojima je fra Domagoj uveo vjernike u pokajnički čin.

„Blagdan koji danas slavimo, pod nazivom Rane svetog Franje, želi nam pričati jednu prekrasnu priču, jedan prekrasan događaj o kojem ne razmišljamo puno, a ne razmišljamo zato što smatramo da se to podrazumijeva. Ovaj blagdan nam jasno poručuje da je Isus živ, da je prisutan u životima onih koji ga traže i ne samo to, nego da upravo svojim miljenicima nerijetko daruje i svoje rane ili stigme, odnosno znakove svoje muke (…) Kao sastavni dio žrtve u našim životima jest bol na koju smo svi osjetljivi, osobito kada je riječ o nama, o našim bližnjima i našim obiteljima. Bilo da je riječ o zdravlju – psihičkom ili fizičkom, ili o boli koja je sve više zastupljena među nama u obliku različitih trpljenja. Ovo je dobra prilika da se upitamo: Koliko se žrtvujemo i koliko smo spremni podnijeti boli za druge oko nas, usvojim obiteljima, u našem radnom okružju, u našoj župi? Svodi li se moja žrtva samo da govorim o žrtvi i boli i da je pod svaku cijenu želim izbjeći i koliko imamo osjećaja za bol drugih ljudi, koliko me patnja drugog dira i što činim da to stanje popravim?“ dio je fra Domagojeve propovijedi koju je završio pitanjima: „Što činimo kako bi Isus bio u našoj blizini, kako bismo ga osjetili i doživjeli? Koliko smo se spremni ugledati na naše svetce koji nam svakodnevno pokazuju put kojim trebamo ići kako bismo došli do našeg cilja – do Kraljevstva nebeskog?“

Na kraju svete mise župnik i gvardijan fra Niko Josić kazao je kako se događaj rana svetoga Franje slavi u zajedništvu na „nama svetome mjestu“ gdje su korijeni franjevačke zajednice brčanskog kraja i kratko je podsjetio na povijest starog samostana i crkve koji su se u različitim razdobljima nalazili na mjestu današnjih zidina. Spomenuo je kako će franjevačka zajednica iduće godine slaviti veliku obljetnicu od događaja kada je sveti Franjo Asiški obilježen svetim ranama – stigmama. Zahvalio je predvoditelju euharistijskog slavlja i ostalim svećenicima s kojima su došli njihovi vjernici.

Pozdravio je i svoje župljane i vjernike dubravskog samostanskog područja. Kazao je i kako je sva duhovnost na ovome mjestu, na Zidinama, usmjerena k zahvali dragom Bogu, svojim cijelim bićem poput sv. Franje Asiškog, koji je dobio stigme kao nagradu od Isusa iz Nazareta. Na kraju je pozvao okupljene na agape – gozbu ljubavi i zajedništva koja se tradicionalno održava na igralištu „pod šatorima“.
Mladen Bosankić


Podijelite:
Share