Vijesti

XXII. molitveni dan za domovinu | Bobovac – subota, 21. listopada 2023.

Podijelite:

U subotu, 21. listopada bit će upriličen XXII. molitveni dan za domovinu i XX. hodočašće pripadnika Oružanih i redarstvenih snaga BiH na Bobovcu.

Kao i prethodnih godina hodočasnici će se okupiti kod rijeke Bukovice podno Bobovca odakle će u procesiji moleći krunicu krenuti prema Kraljevskom gradu.

Program molitvenog dana je sljedeći:

9:30 – okupljanje kod rijeke Bukovice podno Bobovca
9:45 – polazak u procesiji i molitvi prema Bobovcu
11:00 – euharistijsko slavlje koje predslavi vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić
12:30 – ručak za sve nazočne: vojnički grah

Svećenici koji budu željeli koncelebrirati na sv. misi neka ponesu svoju albu i štolu bijele boje.

Svi, koji se odluče poći na Bobovac, trebaju izabrati odgovarajuću obuću i odjeću te računati na vremenske prigode u jesensko vrijeme.

Važno je znati kako su pristupne prometnice jednim dijelom makadamske, bilo preko Kraljeve Sutjeske bilo preko Vareša. Osobnim automobila, kombijima i manjim autobusima do Bobovca se najbrže dolazi preko Kaknja i od ovoga grada do odredišta potrebno je oko sat i pol vremena.

Za veće autobuse najbolje je da koriste put preko Podlugova, Breze i Vareša, a od Podlugova do Bobovca potrebno je oko dva i pol sata.

Podsjećanja radi inicijativa za molitveni dan na Bobovcu došla je od umirovljenog vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Tako da od 2002. vjernici Vrhbosanske nadbiskupije hodočaste na Bobovac u subotu koja je najbliža nadnevku smrti kraljice Katarine, a dvije godine poslije njima su se pridružili i pripadnici Oružanih i redarstvenih snaga BiH.

Pogledajte fotografije s molitvenog pohoda 2021.


Podijelite:
Share