Vijesti

Svetom misom i pobožnošću dočekana ikona Kraljice franjevačke obitelji

Podijelite:

U okviru hodočašća i proputovanja po mjesnim bratstvima Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži diljem Europe, vjernici su, u četvrtak, 4. svibnja, u tuzlanskoj samostanskoj crkvi, pod večernjom svetom misom, dočekali ikonu Kraljice franjevačke obitelji. Podsjećamo, riječ je o ikoni (Regina familiae franciscanae) koja je nastala 2018. godine u Litvi prigodom 3. europskog kongresa FSR-a i Frame. Naslikao ju je brat Carlo Bertagnin, a blagoslovljena je u ožujku iste godine nakon čega je započela svoje hodočašće po Europi.

Piše: Mladen Bosankić

Cilj je da ikona posjeti što više mjesnih bratstava FSR-a i Frame i tako pridonese rastu osjećaja pripadnosti i blizine njihovih članova, jednako kao i povezivanju franjevačke obitelji u Europi, njezinog rasta u molitvi i duhovnom dozrijevanju. Ikona je od Nacionalnog bratsva Hrvatske, gdje je također hodočastila po mjesnim bratstvima, preuzeta u travnju i tako stigla u Bosnu i Hercegovinu. Ideja je da ikona bude predstavljena na Redovitom nacionalnom kapitulu FSR-a koji će se održati u Rami od 2. do 4. lipnja, dok bi u razdoblju prije kapitula i nakon njega obilazila mjesna bratstva kada bi bila dana na štovanje i iskazivanje pobožnosti. Članovi Franjevačkog trećeg reda i Frame su zajednički sudjelovali u prigodnom programu dočeka i štovanja ikone u samostanskoj crkvi – prije svete mise je jedan od članova tuzlanskog bratstva, uz asistenciju dviju članica Frame, u crkvu unio ikonu nakon čega je duhovni asistent fra Mijo Ljubos započeo uvodnu molitvu.

Jedan od članova mjesnog bratstva je pročitao podatke o ikoni Kraljice franjevačke obitelji i značenjima koja su zajednička svim ikonama na kojima je prikazana Blažena Djevica Marija. U Liturgijskom izboru misnih slavlja posvećenih Blaženoj Djevici Mariji stavljen je naglasak na Marijnu važnost za franjevačku obitelj, a poslije svete mise je nastavljena pobožnost pred ikonom Kraljice franjevačke obitelji. Ikona će biti izložena u samostanskoj crkvi i dana na štovanje do večernje mise u nedjelju, a vjernici će moći sudjelovati u zajedničkoj pobožnosti prije večernjih misa u petak, subotu i nedjelju kada će ikona nastaviti svoje hodočašće do sljedećeg mjesnog bratstva FSR-a u BiH. Znakovito je da je Franjevački samostan u Tuzli, makar na nekoliko dana, dobio na čašćenje ikonu Kraljice franjevačke obitelji u mjesecu svibnju koji je u Crkvi posvećen Blaženoj Djevici Mariji kada vjernici sudjeluju u svibanjskim pobožnostima.


Podijelite:
Share