Vijesti

Na zidinama u Gornjoj Skakavi proslavljen blagdan Rane svetog Franje

Podijelite:

Na povijesno-arheološkom lokalitetu u Gornjoj Skakavi, poznatijem pod nazivom „Zidine“, gdje se u 14. stoljeću nalazio franjevački samostan s crkvom svetog Franje, proslavljen je u subotu, 17. rujna, blagdan Rane svetog Franje. Selo Gornja Skakava nalazi se dvadesetak kilometara jugozapadno od Brčkog i rijeke Save, uz blage obronke Majevice. Riječ je o iznimno živopisnom krajoliku, bogatom šumama, livadama, plodnim oranicama koje okružuju brežuljci Stjepkovica, Prosjeka i Kosa. U tom se prostoru, na jednoj šumovitoj uzvišici, nalaze ruševine starog franjevačkog samostana i crkve.

Piše: Mladen Bosankić

U narodu je s vremenom nastao naziv za ovo mjesto – „Zidine“. Burna prošlost ovoga mjesta ostavila je, od nekoć čvrstih bedema samostana i crkve, jedino još zidine, koje je narod kroz vrijeme pamtio kao sveto mjesto vrijedno posjećivanja i hodočašćenja. U novije vrijeme Zidine su revitalizirane kao arheološko nalazište i konkretna iskapanja započela su 2008. godine s ciljem oživljavanja i otkrivanja novih spoznaja o samom lokalitetu. Također, ovdje se slavi sveta misa svake mlade nedjelje u mjesecu, a zidine su u međuvremenu uvrštene među nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine. Povijesni izvori govore kako se Skakava nalazila na popisu franjevačkih samostana još godine 1385. Nakon što je Bosna pala, Skakava ostaje na slobodnom prostoru Srebreničke banovine. U vrijeme osmanske vladavine, kad je pao Srebrenik 1512. godine, franjevački samostan u Skakavi je srušen. Od zidova (kamena) tog samostana napravljena je po naredbi kula u Bijeloj. Tek je 1982. godine obnovljen drevni samostan Skakava tako što je njegovo mjesto prebačeno u Dubrave i time je nastavljeno njegovo postojanje.

Kako sve ne bi ostalo zaboravljeno i s ciljem vraćanja ovome mjestu njegove važnosti za duhovni život ovdašnjeg puka, franjevci iz Franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog u Dubravama, odlučili su ovdje – na blagdan Rane svetog Franje – slaviti svečanu svetu misu s vjernim pukom. Ove je godine svetu misu predvodio gvardijan Franjevačkog samostana svetoga Ante Padovanskog u Beogradu, fra Ilija Alandžak. Središnjoj proslavi blagdana prethodila je trodnevna priprava koja se sastojala od slavljenja svetih misa trodnevnica.

Na dan proslave se na Zidinama tradicionalno okupljaju vjernici župe Dubrave i čitavog brčanskog dekanata, ali i hodočasnici iz samostanskih područja Tolise, Tuzle i iz drugih župa. Fra Ilija je u svojoj homiliji pozvao vjernike da prihvate Isusove rane u svome životu i budu istinski svjedoci Krista, raspetoga ovom svijetu, poput Sv. Franje Asiškog. „ Na ovom mjestu su gradili, vjerni narod i fratri, ono što mi danas slavimo, onim materijalom koji su imali, stijenom kao simbolom čvrstoće, sagradili su zdanje od stijene na kojoj počiva kuća Božja kojoj nikakva oluja ne može nauditi.

FOTO: Mladen Bosankić

Ovu crkvu i samostan sagradiše braća naše Provincije koja je, kako nekad zapisa jedan pisac, stara zajednica koja je rađala lijepi broj braće, ali uvijek u boli, žrtvi i patnji. To je Provincija Svetog Križa i na kojemu je razapeta.“, poručio je fra Ilija i istaknuo kako se ta ista Provincija uvijek ponosila križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je svijet spašen i otkupljen. Spomenuo je i kako smo svjedoci naših križeva, ratne tragedije koja je, unatoč tolikom broju godina koje su prošle, ostavile brojne rane – one vidljive na tijelu i na duši koje dugo zacjeljuju. Također je kazao kako te rane može iscijeliti samo Bog. Na kraju misnog slavlja je gvardijan fra Niko Josić pozdravio svećenike i vjernike, zahvalio im na zajedništvu i pozvao sve okupljene na agape – blagovanje „pod šatorima“, na nogometnom igralištu, uz nazočnost različitih kulturno-umjetničkih društava ovog kraja. Izrazio je zadovoljstvo zbog svečanog misnog slavlja na blagdan Rane svetog Franje i iskazao važnost Zidina za katolike i Hrvate ovoga kraja.

“Svake godine na današnji dan slavimo blagdan ovog kraja – Rane sv. Franje – na mjestu s kojeg crpimo snagu da pokažemo svjedočenje o početcima kršćanstva u ovome kraju, ali i kako bismo pokazali nacionalni identitet, da pripadamo hrvatskom narodu u svakome smislu riječi. Danas slavimo i tajnu rana, onih rana koje je Isus Krist podnio za čitav svijet, a koje je slijedio sv. Franjo. Pokušavamo tu istu duhovnu tajnu prenijeti u naš život, naše obitelji”, poručio je fra Niko Josić.


Poslije svete mise zajedništvo se nastavilo na ručku koje tradicionalno upriliče vjernici Gornje Skakave, a svečanost trenutka upotpunili su nastupi KUD-ova s područja Brčko Distrikta.


Podijelite:
Share