Povijest

Na današnji dan, 8. svibnja 1898. rođen je blaženi Alojzije Stepinac

Podijelite:

U mjestu Brezarić pokraj Krašića rođen je 8. svibnja 1898. blaženi Alojzije Stepinac, kao peto od osmero djece Josipa Stepinca i njegove supruge Barbare.

Stepinčev rodni kraj često se danas naziva Dolina kardinala, a u obližnjem Gornjem Pribiću rođen je i kardinal sluga Božji Franjo Kuharić. Zanimljivo je da je bl. Alojziju Stepincu jedna od prvih akcija nakon što je postao svećenikom bilo ustrojenje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

U mjestu Brezarić pokraj Krašića rođen je 8. svibnja 1898. blaženi Alojzije Stepinac, kao peto od osmero djece Josipa Stepinca i njegove supruge Barbare, podsjeća portal Povijest. Stepinčev rodni kraj često se danas naziva Dolina kardinala, a u obližnjem Gornjem Pribiću rođen je i kardinal sluga Božji Franjo Kuharić. Manje je poznato da je bl. Alojzije Stepinac imao značajnu vojnu karijeru. Naime, nakon završene zagrebačke klasične gimnazije unovačen je uoči svog 18. rođendana u austrougarsku vojsku. Bilo je to 1916. godine, dakle usred Prvog svjetskog rata. U austrougarskoj vojsci stekao je časnički čin poručnika. Na talijanskom bojištu (gdje je bio i poznati pisac Ernest Hemingway) ranjen je u nogu i zarobljen, pa je proveo nekoliko mjeseci u talijanskim logorima. Kasnije su ga Talijani pustili pa se prijavio u Jugoslavensku legiju koja se borila na Solunskom bojištu. Tamo je imao časnički čin potporučnika.

Demobiliziran je u proljeće 1919., a 1920. promaknut je u čin pričuvnog poručnika. Nakon povratka kući udvarao je jedno vrijeme Mariji Horvat, kćeri svog osnovnoškolskog učitelja, no sporazumno su ipak prekinuli vezu. Godine 1924. uputio se na svećenički studij. Zaređen je za svećenika u 33. godini života. Jedna od prvih akcija bilo mu je ustrojenje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Zanimljivo je da je Stepinac imenovan zagrebačkim nadbiskupom-koadjutorom niti 4 godine nakon što je zaređen za svećenika. Bilo je to veliko iznenađenje i za njega samog i za okolinu. Bio je najmlađi biskup na svijetu, sa samo 36 godina života. Tri godine kasnije, kad je umro nadbiskup Bauer, Stepinac je preuzeo izravnu upravu Zagrebačke nadbiskupije. (kta/povijest.hr)


Podijelite:
Share