Vijesti

FOTO: II. dan uočnice Maloj Gospi u Lipnici

Podijelite:

Danas se održala II. misa uočnica Maloj Gospi u Lipnici, u svetištu Gospe Lipničke. Sveto misno slavlje predvodio je fra Fabio Badrov uz koncelebraciju trojice svećenika, župnika župe Šikara fra Miroslava Ikića, fra Franje Martinovića, župnika u Drijenči te fra Franje Ninića, upravitelja župe Zvornik-Srebrenica. Prije svete mise bilo je prilike te svetu ispovjed te molitva krunice.

Na početku svete mise fra Miroslav Ikić pozdravio je župljanke i župljane te ostale hodočasnike.

U svojoj propovjedi fra Fabio Badrov naveo je riječi Pape Franje, da je današnje društvo društvo prozivodnje, društvo proizvođača. U ovome društvu vrijedi onaj tko je sposoban proizvesti.

“Svi oni koji nisu radno sposobni, od djece, do bolesnih, starih, nemoćnih postaju društveni otpad. Osobe koje ne mogu stvarati postaju štetočine društva i takvi smetaju. Papa stalno govori o vrijednosti ljudskoga života, da svaki čovjek, svaka žena, svaka osoba od trenutka začeća do smrti jednaka je u svom ljudskom dostjanstvu, jednaka je u Božjim očima. Što nam pokazuje Gospin život?! Jedini način života, jedini ispravan život jeste život koji je potrošen za druge. Kada pogledamo svijeću koju gori, stavimo je u tamnu prostoriju, izgori svijeća , dogori svoje… Hoćemo li reći da nije ni u šta potrošena?! Itekako je potrošena – dala je svjetlo onima koji su bili u mraku. Jedini život koji je vrijedan življenja je život potrošen za drugoga, život potrošen za svoga bližnjega, a to se jedino može s jednom krepošću, s jednom vrlinom koja nije na cijeni danas, a to je poniznost. Koliko bi spašenih brakova bilo da je više poniznosti i razumjevanja?!” kazao je između ostalog fra Fabio Badrov.

Također, ispričao je i jednu prispodobu:
“Jedan pustinjski otac povukao se u pustinju i đavao ga kuša, a monah kaže: “Ja postim svaki dan o kruhu i vodu, samo jedan dan jedem meso.” – kaže njemu đavao, ja ne jedem uopće. Monah pokušava što manje spavati da bi što više bdije u molitvi, a đavo ne spava, ali đavo ne može što čovjek može – ponizit se pred Bogom. To je jedina karaktersitika koju nam je Bog dao pred Zlom, pred napašću grijeha, da se ponizimo.”

Na kraju svetog misnog slavlja župnik Ikić zahvalio se svećenicima koji su koncelebrirali, predvoditelju svetog misnog slavlja, te sviraču Zlatku Špoljareviću i pozvao sve nazočne da i idućih dana dođu na svetu misu.


Podijelite:
Share