Vijesti

FOTO/VIDEO: Advent u Par Selu – radionica udruge žena “Snaga Timuna” Par Selo

Podijelite:

Udruga žena “Snaga Timuna” iz Par Sela počela je s prvom i nizu planiranih aktivnosti projekta “Advent u Par Selu”. U petak, 11.11., članice udruge kreirale su adventske vijence koje će prodavati i tim novcem će dijeliti paketiće najmlađim članovima njihove zajednice.

U razgovoru za naš portal, predsjednica udruge žena Dubravka Divković izjavila je da je projekt “Advent u Par Selu” podržan od turističke zajednice Grada Tuzle i kroz cijeli mjesec imat će još aktivnosti i radionica.

“Adventski vijenac ima svoje značenje – mir, radost, ljubav i nadu koji se prosežu kroz cijeli mjesec prosinac, s tim da Advent počinje 27. studenog, tako da svake nedjelje palimo po jednu svijeću, a s radošću posljednju svijeću palimo pred sam Božić kada očekujemo rođenje Isusa Krista” kazuje nam predsjednica Dubravka Divković.

“Mlađi naraštaju izrađuju vijence s nama i sve što radimo u udruzi tu su i mladi naraštaji koji će, nadamo se, u narednom periodu nastaviti naš rad u našem mjestu tako da ne ostaje sve na starima, već na mladima.
Svake nedjelje ćemo se družiti u crkvenom dvorištu župne crkve svete Ane nakon svete mise, a imat ćemo i standardnu radionicu pravljenja tradicionalnih suhih kolača koje ćemo dijeliti našim bolesnim i starijim mještanima. Imat ćemo i radionicu za djecu na kojoj će djeca izrađivati ukrase za bor i čestitke koje će se za Božić moći preuzeti u župnoj crkvi” nastavlja predsjednica Dubravka Divković.

Jedna od najmlađih članica udruge žena je i Anamarija Tomić. Pojasnila nam je kako se pripremaju adventski vijenci.

“Adventski vijenci moraju imati četiri svijeće i one se pale svake nedjelje do Božića. Mogu biti različitih veličina, a mogu biti i iste. Adventski vijenac sastoji se od podloge na koju lijepimo svijeće i onda stavljamo ukrase, koji bi trebali biti različite boje od svijeća. Adventski vijenci mogu se čuvati i za iduću godinu, ali obično pravimo nove različitih boja” kazuje nam Anamarija.

“Decembar mi je čaroban mjesec, u njemu se spremamo za Božić, kitimo jelku, kupujemo ukrase, a Božić mi označava nešto veoma veliko, tada je sva porodica na okupu i pravimo kolače” završava Anamarija.

Gošće radionice bile su žene iz Dragunje Donje. Ilinka Antunović je jedna od njih.

“Došli smo iz Donje Dragunje i imali smo želju doći i bili smo pozvani. Došli smo steći vještinu rada i upoznamo nešto što mi nemamo. Drago nam je da smo pozvani i da smo došli i nadamo se da ćemo se i nadalje družiti” kazuje nam Ilinka.

“Prije su Božići bili veseliji. Bilo je više ljudi, a sada jedno ili dvoje. Kada sjednemo moliti se Bogu, ne mili nam se, plačemo, a prije je bilo divno, kad se sjedne za Božićnu trpezu, bilo je divno” nastavlja Ilinka nostalgično.

Na kraju radionice članice udruge počastile su sve nazočne kolačima i pićem, a na samom kraju se i zapjevalo. Više u video prilogu.


Podijelite:
Share