Deprecated: Optional parameter $opt_name declared before required parameter $field is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/classes/class-redux-options-defaults.php on line 89

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 574

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 597

Deprecated: Optional parameter $field declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32

Deprecated: Optional parameter $value declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32
FOTO: Križni put u Par Selu: Molitva da budemo bolji ljudi - Hrvatski tradicijski portal
Vijesti

FOTO: Križni put u Par Selu: Molitva da budemo bolji ljudi

Podijelite:

U Par Selu kod Tuzle katolici su jučer imali bogoslužje Križni put te su pješačili i molili od crkve “Svete Ane” do mjesnog groblja.

Pobožnost potječe iz Jeruzalema. Nastala je tokom hodočašća kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Križni put promicali su sv. Franjo Asiški i franjevci, a pobožnost se značajnije proširila u 18. stoljeću.

Križni put je katolička molitveno-meditacijska pobožnost razmatranja Isusove muke od osude na smrt do polaganja njegova tijela u grob. Molitveni dio križnoga puta, sastoji se od pripravne molitve, zatim od 14 molitvi za svaku postaju i od završne molitve. Za svaku postaju u crkvama ili na javnim mjestima, postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.

U Par Selu za sada nema obilježenih postaja već vjernici samoinicijativno zastanu i mole se. Ovo je drugi put da se ova pobožnost organizuje u župi i jučer je bilo oko 40 vjernika.

“Nisam prošle godine bila jer nisam mogla iz zdravstvenih razloga. Ove godine sam se nakanila da idem jer ne znam šta će biti sljedeće i kako će me zdravlje poslužiti”- rekla je Ankica Mišković. U povorci je bilo i djece, a Uni Nikolić je prvi put da je učestvovala u Križnom putu.

“Bilo je zanimljivo. Dugo smo pješačili, ali drago mi je da sam učestvovala”- kazala je Una.

Vjernici su naizmjenično molili krunicu, čitali pred postajama i nosili križ.

“Dok je vas, župa živi. Lijep broj nas se okupio da svi skupa obavimo pobožnost križnog puta. Uz moje križeve koje imam, moja nakana je bila danas za ovu župu. Krst obraćenja da nas dirne, obrati nas, da budemo bolji, svetiji i više božiji”- između ostalog, rekao je župnik Oliver Jerkić.

Odlukom Crkve, uz pobožnost Križnog puta vezana je i milost potpunog oprosta. On se zadobiva uz prethodno ispunjene uvjete, odnosno, osoba prije svega mora biti vjernik u potpunom zajedništvu s Crkvom, mora biti u stanju milosti, potpuno isključiti svaku neurednu navezanost na grijeh, sakramentalno se ispovjediti, pričestiti se izreći molitvu na nakanu Svetog Oca. 

Prateći Isusa na njegovu križnom putu, vjernici se nadaju da i on prati njih na putu njihovih životnih križeva.

“Mi u našim životima sprovodimo mnogo postaja križnog puta koje si ti prošao. Upućujemo ti ove molitve, pomozi nam se uočiti sa osudama naših obitelji, prijatelja, poznanika”- dio je molitve župnika.

Na mjesnom groblju, katolici su imali misu, a potom okrepu kod Jasminke i Željka Mijatovića.

(Nataša Tadić/Balans)


Podijelite:
Share