Vijesti

FOTO/VIDEO: 100 godina kapele svetog Ante Padovanskog u Trstju

Podijelite:

Župa Breške je možda jedina u tuzlanskom dekanatu koja ima najviše kapela. Iako je na prostoru župe više grobljanskih kapela, koje imaju višestruke vrijednosti, o njima ćemo pisati neki drugi put. Osvrnut ćemo se na kapelu svetog Ante koja se nalazi u Lipničkom naselju Trstje, nedaleko od puta koje vodi od Lipnice prema Obodnici. Pri dolasku, koji je inače naš prvi, primjetili smo uređen put koji su mještani i vjernici pripremili kako bi što dostojnije proslavili zaštitnika kapele svetog Antu, kao i stotu obljetnicu početka gradnje prve kapele i 25. obljetnicu početka gradnje kapele kakvu je danas vidimo.

Približavajući se kapeli vidjelo se da kapela nije napravljena samo zato da je to mjesto ima, nego se vidi da je to lijepo graditeljsko rješenje. U lijepo uređenom dvorištu, u polusjeni lipa koje se nalaze ispred same kapele kraj ograde vjernicima daju hladovinu i lijepe mirise cvjetova baš u mjesecu koji je po lipama dobio ime i u kojem se slavi zaštitnik ove kapele.

U spomenaru brežačke župe u opisu ove kapele (str. 134-137) piše: “…najuspjelije je graditeljsko rješenje kapela sv. Ante u Trstju. Podignuta na maloj zaravni padinskog dijela u Trstju u skupini lipa s izrazito originalnim detaljima skladno spojenih u jednu harmoničnu cjelinu koja promatraču pruža doživljaj sakralnog spomen-obilježja. Moderno stiliziran toranj trokutaste forme na ulaznom pročelju obogaćen trodijelnom rešetkastom prozorskom konstrukcijom, dok su na donjem dijelu tornja izvedeni svijetli otvori od “katedralnog stakla” u formi helenskog križa kao veoma naglašen fasadni element kolorističke dekorativnosti. Sve fasadne površine osnovnog volumena kapele izvedene su u žljebovitim plohama, što uveliko podsjeća na mauzolejske fasadne površine u istočnokršćanskom graditeljstvu.”

Obojena u bijeložutu kombinaciju primamljiva je oku jer ne iskače od svoje okolice, tj. zelenila kojima je okružena. Prelijepa kombinacija boja koja simbolizira boje zastave Vatikana prelijepo se stapa s cvjetovima bagrema i lipe kojima je okružena.

Svetu misu predvodio je župnik brežački fra Marko Antić uz koncelebraciju fra Franje Niniča, upravitelja župe Zvornik-Srebrenica. Na samom početku održan je blagoslov polja, a na početku svete mise fra Marko Antić propovjedao je o svetom Anti.

Govorio je o tome kako je Anto Padovanski najomiljeniji katolički svetac kojeg slave kako kršćani, tako i nekršćanski narodi.

Mnogi ga ubrajaju u najsposobnije propovjednike svoga vremena, ali i u povijesti crkve.

Primjerice, kad su ga u krivovjernom Riminiju stanovnici odbili slušati, Antun je pošao propovijedati ribama koje su u velikom broju provirile iz vode. U jednom drugom gradu postavio je izazov krivovjercima dovevši izgladnjelu mazgu koja se poklonila pred posvećenom hostijom, zanemarivši hranu koju su joj ponudili. Dok je boravio u Francuskoj, imenovan je ‘čuvarem milostinje’.

Tad je sudjelovao na Kapitulu održanom u Arlesu 1226. godine, a prema predaji, tad mu se ukazao sveti Franjo. Vrativši se u Italiju, smjestio se u Padovi, u malome samostanu uz crkvicu Marije Bogorodice. Ponekad čak ni crkve nisu bile dovoljne primiti mnoštvo koje bi ga dolazilo slušati, pa se mjesto moralo tražiti na trgovima.

Posebno su poznate njegove korizmene propovijedi u Padovi nekoliko mjeseci prije smrti, koje su urodile brojnim ispovijedima i obraćenjima.

Sveti Antun Padovanski preminuo je sa samo 36 godina, 13. lipnja 1231. u Arcelli kod Padove.

Njegove posljednje riječi bile su: ”Vidim svojega Gospodina.” Prema predaji, u tom su trenutku padovanska djeca, da ih nitko nije obavijestio, izišla iz svojih kuća i stala vikati: ”Umro je svetac, umro je sveti Antun.”

Godinu dana nakon njegove smrti, papa Grgur IX. proglasio ga je svetim, a 1946. proglašen je crkvenim naučiteljem.

Njegove riječi iz propovijedi poticaj su svakom kršćaninu: ”Riječ je živa kad život govori. Neka zato prestanu riječi, a neka djela govore. Prepuni smo riječima, a prazni djelima.” (https://laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li-znati-vise/Sveti-Antun-Padovanski.aspx)

Na kraju svete mise fra Marko Antić napomenuo je da je župa Breške izdala jednu afišu o Trstju i kapeli. Iako nema puno podataka o ovome kraju, prikljupeni su podaci iz svjedočanstva drugih osoba ovoga kraja koje je prikupio fra Franjo Ninić i zahvalio se fra Franji na ovome radu.

Poslije svete mise organizirana je zakuska uz šargiju i violinu gdje se na putu ispred crkve odigralo i koje kolo.

  1. Mijo Franković, Župa Breške (Ogledi o župi u riječi i slici)
  2. Laudato.hr
  3. Danijel Marković/HT Portal (Tekst/foto)

Podijelite:
Share

Comments are closed.