Vijesti

FOTO: Proslava uočnice svetoga Ive na Tetimi

Podijelite:

Uočnica svetome Ivi proslavljena je sinoć u majevičkom mjestu Tetima. Proslava je počela molitvom i procesijom koja je krenula od mjesta stare kapele “kod križa” i kretala se pješice do nove kapele moleći krunicu. Na čelu procesije bili su mladi koji su nosili križ, a iza su stariji nosili kip svetoga Ive izmjenjujući se. Svetu misu predvodio je gvardijan tuzlanskoga samostana fra Željko Nikolić.

Na ovoj svetoj misi molilo se za sve pokojne branitelje Tetime i Kosaca koji su svoj život dali za našu slobodu.

U kratkoj propovijedi je spomenuo crticu iz života svetog Franje Asiškog koji je s braćom u namjeri da propovijeda posjetio jedno selo. Događaj bi bio posve uobičajen da svetac nije prošao selom hodajući čitav dan ne progovorivši ni jedne riječi, na što su njegova braća ostala nemalo začuđena. Fra Željko je napravio usporedbu između svetog Franje i vjernika koji su sudjelovali u procesiji i svetoj misi kazavši „kako smo svi propovijedali svojom prisutnošću, mi smo svi propovijedali kratkim putem od stare kapele dovdje“.

Na kraju svetog misnog slavlja fra Željko se zahvalio svima prisutnima i rekao da će nam sveti Ivo izmoliti kod dragoga Boga da nijedna kap znoja koja je pala na zemlju ne ostane bez svog efekta.

Nakon svete mise domaći vjernici su sve počastili pićem sa željom da se druženje i susret nastave u dvorištu kapele. Proslava će biti nastavljena sutra središnjom svetom misom i blagoslovom polja u dvorištu.

Danijel Marković/Mladen Bosankić


Podijelite:
Share

Comments are closed.