Kultura

FOTO/AUDIO: DANI MATICE HRVATSKE U TUZLI: SUSRET S MATICOM HRVATSKOM IZ VUKOVARA

Podijelite:

U okviru Dana Matice Hrvatske Tuzla 2022, 8. studenog je u Ateljeu Ismeta Mujezinovića upriličen susret s Maticom Hrvatskom iz Vukovara i predstavljanje vukovarskog ogranka. Gosti su bili predsjednica ogranka MH Vukovar Lidija Miletić, Petar Elez, zamjenik predsjednice MH Vukovar i Milan Paun, urednik Vukovarskog zbornika. Moderatorica je bila predsjednica MH u Tuzli prof. dr. Marica Petrović.

Predsjednica MH u Vukovaru Lidija Miletić izjavila je da će na ovom susretu predstaviti rad ogranka MH u Vukovaru, o njihovim izdavanjima, predstaviti svog pjesnika te govoriti o Vukvoarskom zborniku koji je ove godine izađao 17. put. Smatra da je važno i dobro da se ogranci MH međusobno podržavaju u svom radu jer matica kao rijeka je jaka onoliko koliko je jaka svaka njezina kap, svaki njezin ogranak. Osobita je čast doći i biti s Tuzlacima i nada se da će i Tuzlaci doći u Vukovar i biti dio njihovog matičarskih programa.

“MH u Vukovaru svoj rad obnovila je 2003. godine i odmah su se oko matice skupile sve duhovne snage grada Vukovara koje su mogle na bilo koji način pridonijeti da grad zacijeli i vjerujemo da smo u tome puno pomogli i da smo postali prepoznatljiv dio kulturne slike našeg grada i cijele naše županije” nastavlja u razgovoru predsjednica ogranka Lidija Miletić.

Urednik Vukovarskog zbornika Milan Paun govorio je o Vukovarskom zborniku koji je glasilo ogranka MH u Vukovaru i izlazi jednom godišnje, ima oko 350-400 stranica, oko 20-30 autora i isto toliko radova razvrstanih u nekoliko stalnih rubrika, a koncepciju nisu mijenjali od osnutka. Radovi su o društvu, kulturi, zbivanjima, od Domovinskom ratu, književni prilozi, predstavljanje knjiga, likovnih izložbi, kazališnih predstava i rubriku sjećanje na ljude i događaje.

“Dani Matice Hrvatske traju 20-ak dana i trajat će do 24.11. Ovo bi bila središnja manifestacija, a to je posjeta Vukovarskog ogranka Matici u Tuzli. U MH uvijek imamo posjete različitih ogranaka, iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Orašja, pa do gradova iz Hrvatske i Srbije, a imali smo posjet iz Mađarske, iz Pečuha. Susreti ogranaka su vrlo važni. U tim prilikama saznamo jedni o drugima, razmijenimo darove, upoznamo se i općenito, MH je razgranata diljem svijeta po svojim ograncima” izjavila je između ostalog predsjednica MH Tuzla prof. dr. Marica Petrović.

U prilogu možete vidjeti par fotografija te preslušati kako je bilo na susretu s Maticom Hrvatskom iz Vukovara.


Podijelite:
Share