Kultura

15.8.1869. na Veliku Gospu – razaslao je Ivan Antunović prvi „Poziv Bunjevcima i Šokcima” za pokretanje pučkih novina čime je počeo narodni preporod među Hrvatima u ugarskom Podunavlju

Podijelite:

“Prije 154 godine, 1869. na Veliku Gospu – 15. kolovoza, razaslao je Ivan Antunović prvi „Poziv Bunjevcima i Šokcima” za pokretanje pučkih novina, čime je počeo narodni preporod među Hrvatima u ugarskom Podunavlju! Novine su se pojavile na sv. Josipa 1870.

U ovim su novinama, Bunjevci svoj jezik prvi put nazvali hrvatskim, a u Antunovićevoj knjizi “Razprava o podunavskih i potisanskih Bunjevcih i Šokcih” iz 1882. potječe i prvi trag da se nazivaju Hrvatima. To su počeci integracije ugarskih Bunjevaca u modernu hrvatsku naciju…

To su činjenice iz povijesti – kao istočni rubni i izvan Trojedni hrvatski etnički supstrat, Bunjevci i Šokci su u Bačkoj integraciju u suvremenu hrvatsku naciju, unatoč brojnim priječenjima i neprijateljskim okruženju, uspješno okončali 1930-ih, što je brutalno razorila mađarska okupacija.

Socijalizam je, izuzmu li se kratka razdoblja neposredno nakon rata i vrijeme Hrvatskog proljeća, uz činjenicu ideološke rigidnosti i obračuna s neprijateljima, ostavio mahom negativne posljedice po identitet, institucionalni okvir i reprodukciju elite mjesnog hrvatskog puka.

I danas smo tu gdje jesmo – s bremenitim nasljeđem, s brojnim izazovima u sadašnjosti, u danom društvenom kontekstu, s velikim postignućima i brojnim uspjesima! No, još uvijek daleko od poželjnoga… Stoga i dalje moramo biti dobro posloženi te predani u artikulaciji interesa!

U rastakanjima narodnosnih identitetskih sastavnica, osim struktura koje tradicionalno nisu naklonjene Hrvatima, bilježimo, što je začuđujuće, i djelovanja nekih svećenika Katoličke crkve! Oni, naime, pristaju na društvene laži, prijevare i podržavaju falsificiranje kulturnih datosti.

S druge strane, političkim nastojanjima Hrvata šteti i naivna, ali opasna opsjednutost manifestatizmom kulturnih potreba, koja se ostvaruje bez ikakvih dogovora unutar zajednice ugovaranjem i realiziranjem događaja sa snažnim političkim konotacijama bez trajnih beneficija po Hrvate”!


Podijelite:
Share