Deprecated: Optional parameter $opt_name declared before required parameter $field is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/classes/class-redux-options-defaults.php on line 89

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 574

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 597

Deprecated: Optional parameter $field declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32

Deprecated: Optional parameter $value declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32
»Živa baština« – izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji - Hrvatski tradicijski portal
Kultura

»Živa baština« – izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji

Podijelite:

Reprezentativna izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji pod nazivom »Živa baština«, koju je priredio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, otvorena je večeras u predvorju Gradske kuće u Subotici.

Putem plakata prezentirano je 22 elementa nematerijalne baštine iz područja jezika, običaja, glazbe, plesa, tradicijskih umijeća i obrta. Među ostalim, predstavljeni su bunjevački i šokački govori bačkih Hrvata, Dužijanca, tamburaške praske, stvaralaštvo u tehnici slame, umijeće izrade šlinga, »kraljci« u Rumi, Veliko prelo u Subotici, bećarac, ophod betlemaša u Srijemu, Golubinačke mačkare, običaj »tuta« u Plavni, vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) u Rumi, običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu, tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora, »polivači«, čuvari Isusova groba, duhovski ophod »kraljica«, Bunjevačko momačko kolo, priskakanje Ivanjske vatre, priprema kruha »božićnjaka«, umijeće izrade bunjevačkih i šokačkih papuča (papučoš)…

Iza projekta »Živa baština« i ove izložbe stoji tim ljudi koji je koordinirala stručna suradnica za projekte i programe, a sada i v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković. Kako je istaknula, izložba je dio prekograničnog projekta pod nazivom »Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje« koji je financiran od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, a ZKVH ga provodi u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka. Ipak, kako je dodala, svemu ovomu prethodile su dugogodišnje aktivnosti u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Odsjekom za kulturnu antropologiju i etnologiju, te drugim institucijama i pojedincima, u okviru kojih su provedena terenska istraživanja studenata te stručno obrađeni i u monografijama publicirani elementi baštine ovdašnjih Hrvata. Izložbu »Živa baština« prati i reprezentativni katalog (kao prvo izdanje u novopokrenutoj ediciji posvećenoj nematerijalnoj baštini), izrađena je i prezentacija obrađenih sadržaja na web adresi ZKVH-a (www.zkvh.org.rs/katalog-nkb-hrvata-u-srbiji) te je sačinjen i promotivni film (prikazan na otvorenju izložbe).

Izložbu je otvorio voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Hrvatske Mladen Kuhar koji je podsjetio na važnost potopore stručnih i znanstvenih institucija lokalnim zajednicama s ciljem očuvanja nematerijalne baštine.

»Iskreno se nadam da će ova izložba biti dobra podloga za nastavak dosadašnje i početak nove suradnje i na regionalnoj, i na nacionalnoj a i na međunarodnoj razini. Gradeći kulturne mostove između brojnih lokalnih zajednica, a time i između lokalnih sredina, regija ali i država, nematerijalna baština ispunjava svoju ulogu povezujućeg faktora koji okuplja, koji obnavlja i koji podržava kulturni dijalog, koji ističe ono što je ljudima zajedničko i ono što je vrijedno truda da se očuva«, naveo je Kuhar.

Bivši ravnatelj ZKVH-a i aktualni ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov podsjetio je kako je ovaj projekt rezultat desetogodišnjeg planskog napora da se nematerijalna baština Hrvata učini živom.

»Mi znamo što je naše naslijeđe, radimo sve na tome da ono bude živo, nećemo ga se odreći bez obzira na izazove kao što su globalizacija ili odsustvo interesa i potpore za ove aktivnosti. Isto tako znamo da se dio naše kulturne baštine nastoji otuđiti različitim falsifikatima i preinakama, lažnim predstavljanjem, na što nećemo pristajati. Imamo snažne zaloge sačuvati našu tradiciju koja je višestoljetna kada su u pitanju sve subetničke skupine Hrvata u Vojvodini, imamo i bogate prakse s brojnim sudionicima. Na planu zaštite očekujemo partnerstvo institucija Republike Srbije, želimo da se u Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine uvedu one prakse koje odgovaraju standardima, želimo i dalje biti objekti podrške stručnih i državnih tijela Republike Hrvatske isto onako kao što Srbi u Hrvatskoj uživaju podršku i stručnih i državnih tijela Republike Srbije i da na taj način ono što činimo bude za dobro obiju zajednica i u funkciji normalizacije i otopljavanja odnosa«, kazao je Žigmanov.

Dio nematerijalne baštine iz više područja dočarali su uživo, odjeveni u nošnju, tamburaši HGU »Festival bunjevački pisama« i vokalne solistice iz HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Uime partnera iz Hrvatske na ovom projektu obratio se dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan a na otvorenju izložbe nazočna je bila i regionalna koordinatorica za nematerijalno kulturno naslijeđe za Vojvodinu dr. Tatjana Bugarski.

Također, otvorenju izložbe nazočili su i predstavnici hrvatske diplomacije, HNV-a, Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje, Grada Subotice i NIU »Hrvatska riječ«.


Podijelite:
Share