Deprecated: Optional parameter $opt_name declared before required parameter $field is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/classes/class-redux-options-defaults.php on line 89

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 574

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 597

Deprecated: Optional parameter $field declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32

Deprecated: Optional parameter $value declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32
Zatvorena XXIV. Likovna kolonija "Breške" - Hrvatski tradicijski portal
Kultura

Zatvorena XXIV. Likovna kolonija “Breške”

Podijelite:

Proteklih dana u Breškama kod Tuzle održana je 24. Međunarodna likovna kolonija koja je okupila umjetnike iz nekoliko zemalja. Organizator kolonije je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Napredak“, Glavna podružnica Tuzla.

Piše: Nataša Tadić/Balans

Već po neki put, Breškama se rado odazove Mirko Dragović, akademski slikar iz Podgorice. Smatra da je kolonija dobra i kvalitetna.

„Kolonija je internacionalna, dobri umjetnici dolaze, organizatori su odlični. Svaki put sam naučio nešto novo. Druženje je bilo dobro. Pozitivnu energiju ponesemo i u Crnu Goru“- kaže ovaj umjetnik i dodaje da su kolonije korisne za umjetnike. Stvaraju se poznanastva i neke nove konekcije.

„Pravimo konekcije vezane za izložbe i za daljnje neke naše kontakte.Ovdje ima dosta kolega koje upoznamo, nastavi se saradnja i druženje. U svakom slučaju, kolonije su korisne“- kaže crnogorski slikar.

Iz Crne Gore ove godine još jedan umjetnik je slikao u Breškama. Đorđe Vujičić prvi put je učestvovao, a kaže da je o koloniji čuo sve najbolje.

„Kolega mi je pričao, utisci su fascinantni. Nisam previše očekivao jer kada previše očekujete, osjećanja budu slabija. Međutim, ovaj put je sve bilo na visokom nivou. Jako sam zadovoljan. Kolonije su korisne jer svi mi uđemo u neku učmalost kada radimo neke svoje stvari, a ovdje, za najkraće moguće vrijeme, možemo vidjeti šta se to radi preko granice“- smatra Vujičić dok pokazuje apstrakciju na svom platnu.

Prvi put u Breške je došla i Vesna Antonić iz Beograda koja je zadovoljna kolonijom, a posebno činjenicom da je u organizaciju uključeno i lokalno stanovništvo. Osim toga, naglašava ova umjetnica, posebno je oduševljena okolinom, netaknutom prirodom i svime što je okružuje. To je uticalo i na naslikane motive na njenim radovima.

„Ja sam umjetnik koji se oslanja na realnost i na život kakav jest. Volim slikati životinje i ljude. Naslikala sam lisicu koja nosi fazana. Cijela ova priroda asocira na očuvani biodiverzitet. Tako da na mojoj slici imate liju koja je uhvatila fazana i nosi ga do svoje jazbine da se sladi“- pojašnjava ona.

Treći put na koloniji učestvuje mađarski slikar Gábor Bükősdi koji u svojoj zemlji preferira slikati djela sa motivima kulture i tradicije. To isto je učinio i u Tuzli te naslikao  Tomislav Matoševića i Jakova Filipovića u narodnim katoličkim nošnjama kako sviraju violinu i šargiju.

„Mislim da je tradicija i kultura lokalnog stanovništva pravi put za ljude jer zapadna civilizacija ide u lošem pravcu. To je moje mišljenje. Tradicija čuva harmoniju između prirode i ljudi. Nisam znao da je Tomislav umro. Prije nekoliko godina svirali smo i igrali zajedno ovdje u Breškama. Radio sam ove slike sa emocijama“- pojasnio je Bükősdi.

Ovaj kulturni događaj pro prvi put je posjetila i Sonja Petrović jagić, istoričar umjetnosti i kustos galerije Kulturnog centra u Šabcu koja ima dužu saradnju sa tuzlanskim „Napretkom“.

„Zadovoljstvo mi je biti ovdje, sarađivati sa umjetnicima. Ovo je jedna divna priča u ovom romantičnom selu, uz divnu crkvu sa divnim domaćinima. Tu su umjetnici iz nekoliko zemalja i jako se lijepo slažu. Sjajno rade, to su sve profesionalci. Priča o koloniji u Breškama je dobra priča za Tuzlu i čitav taj region jer umjetnici kada se vrate u svoje sredine, pričaju o tome. I tako se povezuju ljudi, zemlje, umjetnost“- kazala je ona.

Svi radovi ostaju u „Naprekovom“ fundusu. Dio će ići na prodaju, a od dobijenih sredstava, stipendirat će se nadareni učenici i studenti.


Podijelite:
Share