Kultura

VIDEO: TRADICIONALNI USPON ČIČKOVOM STAZOM: Susret oko 250 planinara iz BiH, Hrvatske i susjedstva na Majevici

Podijelite:

Tradicionalni susret ponovno je okupio u ravnoj Posavini tek blago prošaranoj pitomim brežuljcima Majevice oko 250 planinara regije. Domaćin susreta 18 planinarskih društava od Dalmacije do Slavonije i društava diljem BiH bilo je Planinarsko društvo “Čičak” Orašje. Cijeli su dan na susretu nazvanom “Čičkovom stazom po Majevici” proveli u druženju, ali prije svega kroz šetnju uređenim i označenim planinarskim stazama. Prolazak markiranim stazama kroz šumske predjele, proplanke, preko planinskih livada, izvora i potoka, uz spilje, samo je djelić atraktivnog krajolika Majevice u brčanskoj Posavini koji predstavlja pravi užitak za zaljubljenike u prirodu. Sve predstavlja i svojevrsni turistički potencijal toga područja jer s vidikovca puca pogled na ravnu Posavinu kao na dlanu.

Kaštelani oduševljeni

– Ovakvo druženje se ne propušta pa već pet ili više godina stalno dolazimo – kazali su nam zaljubljenici u druženja u Posavini, gosti iz Kaštela. Ni ove godine nisu izostala brojna društva tuzlanske regije, ali i Busovače, Uskoplja te šireg posavskog područja. Osmijesi na licima dovoljno govore koliko se vesele druženju u Bijeloj, smještenoj na pitomim obroncima Majevice i udaljenoj od središta Posavske županije tek 40-ak km. – I ovaj put bili smo dobri domaćini, što potvrđuje obećanje da nam gosti dolaze u pravilu u povećanom broju svake godine. Našim prijateljima dodijelili smo zahvalnice, onima koji nam pet i više godina dolaze u goste, ali sve je to bilo u ležernom ozračju uz ples i glazbu uživo – kaže nam predsjednica PD “Čičak” Ružica Čančarević. Planinarsko društvo “Čičak” Orašje očito svoju popularnost širi na sve dobne granice pa su zahvalnice bile i za najmlađe planinare iz Donje Mahale, braću Živković iz Donje Mahale.

Uvijek susretljiv domaćin Planinarsko društvo “Čičak” Orašje učinio je nezaboravnim susret planinara i svojevrsni odmor od svakodnevice i užurbanosti.

– Planinari su prošli atraktivno uređenim i označenim stazama koje vode iz Bijele, preko Čanina Vrela, Krndija do Plinara i spilje Kozara. Tijekom višesatnih pješačenja na vidikovcima su gledali Posavinu kao na dlanu, obišli su spilje, pogotovo mračnu i kozju, te bezbroj izvora, gdje su se okrepljivali bistrom izvorskom vodom. Stare potočare budile su posebno zanimanje gostujućih planinarskih društava, ali i bujna vegetacija Majevice s bogatim raslinjem. Čičkova staza prolazi kroz šume lipa i bukve, preko planinskih livada, izvora i potoka pa predstavlja pravi užitak za zaljubljenike u prirodu. Sve predstavlja i svojevrsni turistički potencijal toga područja jer s vidikovca puca pogled na ravnu Posavinu kao na dlanu – objašnjava nam Ružica.

Predah od stresnog života

Pjevalo se pjesme planinara iz svih krajeva odakle su dolazili, a bend iz Orašja utjecao je na to da mnogi ne samo zaigraju kolo već i zaplešu. – Od ubrzanog života i svakodnevnih negativnih informacija kojima nas zasipaju ovo je najbolji lijek. Sve je podređeno prirodi i uživanju u njezinim izvornim ljepotama, a toga je napretek u našem kraju – smatra tajnik Društva Mato Viljušić.

Za isticanje je i dolazak HKUD-ova iz Bijele koji su došli pozdraviti goste u svojem kraju. Večernji sati protekli su uz logorsku vatru i zvuke gitara pa su gosti druženje ocijenili do sada najuspješnijom planinarskom feštom.

Otišli su iz Posavine s riječima hvale domaćinu za gostoprimstvo uz obećanje – dolazimo na susrete i iduće godine.

Izvor: vecernji.ba


Podijelite:
Share

Comments are closed.