Vijesti

VIDEO/FOTO: Velika radna akcija na groblju u Par Selu: Mještani očistili njivu za parking

Podijelite:

Oko 30 mještana Par Sela kod Tuzle danas je očsitilo nekoliko dunuma zemljišta koje će ubuduće biti parking za automobile na mjesnom groblju u tom mjestu.

Naime, već dugo godina ovo selo ima problem sa parkingom na groblju. Na tom području se nalazi starokatoličko groblje starije do 100 godina te rimokatoličko koje, također, postoji dugo. Problem parkinga postao je izraženiji kada su se ukopi počeli širiti i na druge prostore. Već dugo se tragalo za riješenjem. Formiran je i Odbor groblja kojem je to bio jedan od zadataka.

Nedavno je dogovoreno da obližnju njivu na korištenje ustupi Pero Čajić pod uslovom da se njiva iskrči i dovede u stanje koje bi bilo prihvatljivo za parkiranje posjetitelja groblja. Bilo je potrebno očsititi njivu od niskog rastilja, ostruge, sitnog drveća, pokositi i urediti, a osim dobre volje, za to su bile potrebne i motorke, trimeri te druge vrste alata.

“Bilo je posla dosta. Iskrčili smo njivu, isjekli drveće koje je smetalo. Imali smo dvojicu sa traktorima. Jedan je bio sa kosačicom pa je pokosio. Bilo je učesnika od Spreče do Orašja. I sam se iznenadio odzivom”- rekao je Radan Divković, učesnik akcije i jedan od najvećih aktivista u selu.

Akciju je zakazao Odbor za groblje Župe “Sveta Ana”, Udruga mladih Par Selo- Dubrave, Udruga žena “Snaga Timuna”, Udruženje penzionera, Savjet Mjesne zajednice Par Selo.

“Radi se o parkingu koji će biti oko 100 metara od groblja. Površina je 3-4 dunuma. Mislim da će tu moći stati od 150 do 200 automobila. Zajedničkim snagama uspjeli smo srediti prostor kojem je bilo potrebno čišćenje da bi bio u funkciji. Veoma smo zadovoljni današnjom akcijom i ovo je veliki uspjeh ako se prisjetimo svih problema sa parkingom pa i situacija da, ako  je hitna slučaj, nije se moglo proći”- kazao nam je Marko Tomić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Par Selo.

Novi parking trebao bi biti u funkciji u punom kapacitetu za 26. maj, odnosno, proljetnu misu i blagoslov polja. Inače, od sutra je već zabranjen ulazak sa autima i parkiranje na prostor groblja što je do sada bio slučaj.

Osim sređivanja njive, proširen je i prilaz groblju, odnosno, vrijedni mještani su pokosili trimerima put sa obje strane do groblja.

Ova akcija je podržana i finansijski od većeg broja stanovnika Par Sela.  Župnik Oliver Jerković je osigurao osvježenje.

Nakon akcije, porodica Putić organizovala je ručak za sve one koji su dali svoj doprinos u sređivanju parkinga.

Inače, ovo je druga veća akcija čišćenja groblja. Nedavno je organizovano čišćenje smeća na starokatoličkom groblju.

Naime, iako postoje kontejneri i peka i redovno se vrši dovoz smeća, nedogovorni pojedinci koji ne poštuju mjesto gdje počivaju njihovi najbliži, bacaju otpad pored grobova ili u obližnju šumu. Tome se pokušava stati u kraj jer groblje ne treba i ne smije biti deponija smeća.

Nataša Tadić/Balans
FOTO/VIDEO: Udruga mladih Par Selo-Dubrave


Podijelite:
Share