Kultura

U nedjelju (30.6.) u Mostaru Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

Podijelite:

U nedjelju 30. lipnja 2024. godine u Mostaru u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača održat će se Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH, u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH).

Svake godine, ova smotra predstavlja vrhunske izvođače koji njeguju višestoljetnu tradicijsku kulturu Hrvata u BiH. Posjetitelji će imati priliku uživati u raskoši izvornih nošnji, plesova, glazbe i običaja koje čuvaju kulturno umjetnička društva iz cijele zemlje.

Ocjenjivački karakter smotre osigurava da samo najkvalitetnija društva dobiju priliku predstavljati BiH na drugim uglednim manifestacijama folklora poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, Na Neretvu misečina pala, na županijskoj smotri folklora Splitsko-dalmatinske županije te na Državnoj smotri Hrvatskog sabora kulture. 

Ocjenjivačku komisiju čine priznati etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i Hrvatske: prof. Vidoslav Bagur, prof. Branka Vidović i dipl. etnolog Svjetlana Bajić, čije stručno oko jamči objektivnost u odabiru najboljih izvođača.

Program počinje u 18 sati mimohodom skupina od Katedrale Marije Majke Crkve do Kosače, dok će nastupi folklornih skupina započeti u 18:30 sati. Pozivamo sve ljubitelje tradicije i kulture da dođu i uživaju u jedinstvenom spoju narodnih nošnji, običaja, pjesama i plesova koji čine srž identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Nemojte propustiti priliku biti dio ove iznimne manifestacije koja slavi kulturno naslijeđe naših predaka i pridonosi očuvanju bogate baštine koju njegujemo s ponosom.
Sudionici ovogodišnje smotre folklora su: 

–    HKUD Fra Jozo Križić, Roško Polje
–    IFD Paklarevo, Travnik
–    KUD Mokro, Široki Brijeg 
–    HKD Napredak, Odžak
–    HKUD Seljačka sloga, Trebižat
–    HKUD Višići, Čapljina
–    HKUD Zora, Struge/Gorica
–    HKD Napredak, Vitez 
–    KUD Tribanj, Livno 
–    KUD Lipovac iz Generalskog Stola


Podijelite:
Share

Comments are closed.