Vijesti

Sv. Nikola Tavelić: Jedina crkva njemu posvećena u Subotičkoj biskupiji je na Bezdanskom putu

Podijelite:

Danas se Katolična crkva spominje Sv. Nikole Tavelića – prvog hrvatskog proglašenog sveca. Zaštitnik je hrvatskog naroda. Godine 1889. postao je blažen, a 21. lipnja 1970. proglašen je svetim. Već sljedeće godine, 14. studenog 1971. godine, na Bezdanskom putu, salašima kraj Sombora svečano je blagoslovljena crkva sv. Nikole Tavelića. I dalje je to jedina župa u Subotičkoj biskupiji koja nosi ime prvog hrvatskog sveca.

Inicijativu za gradnju crkve na Bezdanskom putu pokrenuli su sami vjernici iz tih salaša. Ideju salašara prihvatio je i Ivan Juriga, koji je koncem 60-ih godina prošlog stoljeća bio župnik sv. Križa. Biskup Matija Zvekanović utemeljio je vikariju Kozara – Bezdanski salaši 20. ožujka 1968. godine, a 25. srpnja održana je osnivačka skupština zastupnika Crkvene općine – Bezdanski salaši. Prvi zastupnici bili su Josip Dorotić, Žiga Dorotić, Šima Budimčević, Franjo Parčetić, Stjepan Parčetić, Đeno Pekanović, Petar Gromilović i Šima Sekereš. Za načelnika je izabran Josip Dorotić, za staratelja Šima Budimčević, a za rizničara Žiga Dorotić. Na osnivačkoj sjednici najviše riječi bilo je o izgradnji crkve, a prva stvar bila je osigurati plac za gradnju. Plac su ponudili Aranka i Petar Gromilović. Bio je to dio očevine Aranke Gromilović, rođene Čuvardić, od 12 ari i 50 četvornih metara, uz samu cestu, otprilike na sredini Bezdanskog puta. Sljedeći korak bio je osigurati sredstva za gradnju crkve. Pomoć je stigla od vjernika, kako s Bezdanskog puta tako i iz Sombora i okolice. Šestero darodavaca su osnivači, a uz njih je još oko stotinu zakladnika koji su darivali novac.

Uz Aranku i Petra Gromilovića darodavci su Bara (rođena Antunić) i Stipan Dorotić koji su darovali oltar, dr. Vladislav Vlašić i njegova supruga Klara, rođena Parčetić, darovali su 5.000 tadašnjih novih dinara i bili kumovi pri gradnji. Darodavci su i Josip i Roza (rođena Beretić) Parčetić, koji su darovali kip sv. Nikole Tavelića i 3.000 dinara, Ivan i Ana (rođena Strilić) Firanj koji su dali postaviti križni put. Josip i Leona (rođena Benja) Beretić dali su izraditi ambon za crkvu.

Ugovor o izgradnji crkve sklopljen je 23. ožujka 1971. godine. Na dan sv. Antuna Padovanskog, 13. lipnja, biskup Matija Zvekanović blagoslovio je temeljni kamen nove crkve. Tom događaju nazočio je veliki broj vjernika, kako s Bezdanskog puta tako i iz Sombora. Crkva je svečano blagoslovljena 14. studenog 1971. godine.

NIU “Hrvatska riječ” Subotica


Podijelite:
Share