Kultura

Održana zajednička manifestacija šokačkih udruga iz Podunavlja »Šokci i baština«

Podijelite:

U Beregu je održana zajednička manifestacija šokačkih udruga iz Podunavlja »Šokci i baština«. Manifestacija je to koja traje od 2008. godine i koju je Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo 2013. godine manifestacijom od posebnog značaja za Hrvate u Srbiji.

Sudjelovali su KUD Hrvata »Bodrog« iz Monoštora, KPZH »Šokadija« iz Sonte, HKU »Antun Sorgg« iz Vajske, HKUPD »Matoš« iz Plavne, župa sv. Jurja Vajska i domaćini HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević«.

»Svi mi svjedoci smo kako je Matica u Subotici nakon što je izgrađena postala veliko okupljalište djece, mladih, starijih, različitih pripadnika naše zajednice i pripadnika svih drugih zajednica! Nismo mogli ni zamisliti koliki je magnet Matica postala za sve one kojima je do dobrobiti naše zajednice stalo. To je ono što vidimo i u našem Podunavlju. Kuća monoštorske župe, uz Hrvatski dom u Somboru, pastoralnu dvoranu u Plavnoj i Šokačke kuće u Sonti, Beregu i Vajskoj, projekt je kojem ćemo se prioritetno posvetiti. Male Matice moraju izniknuti u svakom mjestu gdje želimo šušur, sigurnost i preporod. Kuća monoštorske župe biti će ne samo centar Monoštora, nego mjesto gdje će svako moći naći svoj komadić neba. Nije Bunjevcima više dano s piskom iz Tavankuta. Zelenilo podunavskih šuma, tišina rijeke, miris pečene ribe, toplina vjetra… svaki čovjek željan je takvog mira. A vi to možete osigurati. Nigdje doli kod vas nema toliki postotak pripadnika naše zajednice. Nigdje doli kod vas običaji se nisu toliko infiltrirali u svakog čovjeka. Mnoga blaga zakopana su upravo ovdje«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Sudionicima i publicu obratio se i predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov. »Činjenica da smo ostvarili naš politički cilj i da u dijelu političke participacije danas sudjelujemo u procesu donošenja odluka na nacionalnoj i pokrajinkoj razini jeste ono priznanje koje smo dobili nakon višegodišnje dosljedne borbe u zalaganju za ravnopravnost i jednakost Hrvata.

Na toj liniji našeg zalaganja ostajemo i dalje sa našim partnerima iz Hrvatske i Srbije, sa Hrvaticama i Hrvatima iz Republike Srbije koji prepoznaju u nama autentičnog i dosljednog zalagatelja za dobro i napredak hrvatskoga naroda ovdje, i to očekujemo i u procesima i danima koji su pred nama. Predsjednica HNV-a, koja uspješno vodi značajan dio procesa unutar hrvatske zajednice je rekla: najvjerojatnije 17. prosinca bit će izbori na nekoliko razina u Republici Srbiji. Budimo svjesni i odgovorni toga dana. Glasujmo za one koji čine da se perspektive hrvatskoga naroda u Srbiji, u svakoj lokalnoj zajednici, drže velikima. Da ostanemo tu gdje smo, gdje su bili naši preci, gdje smo baštinili veliko kulturno bogatstvo koje hoćemo očuvati i ostvariti puninu naše integracije«, kazao je Žigmanov.

Manifestaciji su prisustvovali i generalni konzul generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, načelnik općine Draž Stipan Šašlin, zastupnik u Skupštini Srbije Mirko Ostrogonac, v.d. ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković, ravnatelj NIU »Hrvatska riječ«, vijećnici HNV-a, svećenici, predstavnici Grada Sombora i drugi uzvanici.

FOTO/Tekst: NIU “Hrvatska riječ” Subotica


Podijelite:
Share