Župne obavijesti

FOTO: Župa Svilaj u Bosanskoj Posavini proslavila 150. obljetnicu i patron župe te posvetu župne crkve

Podijelite:

Svečanim euharistijskom slavljem obilježena je 150. obljetnica ove župe, proslavljena nebeska zaštitnica svilajske župne zajednice, a nadbiskup Vukšić tijekom svete mise posvetio je novu župnu crkvu i u oltar ugradio bl. Miroslava Bulešića, mučenika.

Svečanim euharistijskom slavljem, koje je u utorak, 12. rujna 2023. u župnoj crkvi Imena Marijina u župi Svilaj pokraj Odžaka u Bosanskoj Posavini predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, obilježena je 150. obljetnica ove župe Vrhbosanske nadbiskupije, proslavljena nebeska zaštitnica svilajske župne zajednice, a nadbiskup Vukšić tijekom svete mise posvetio je novu župnu crkvu i u oltar ugradio relikvije bl. Miroslava Bulešića, mučenika.

Uz domaćeg župnika fra Mladena Jozića i zamjenika provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Petra Jeleča i doborskog dekana preč. Iliju Orkića suslavilo je još četrdesetak svećenika.

U prigodnoj homiliji vrhbosanski nadbiskup pojasnio je značenje Crkve kao žive zajednice vjernika i crkve kao građevine.

„Krist je onaj koji tvori Crkvu. Crkva je uvijek tamo gdje je Krist, ili gdje su najmanje dvojica ili trojica u njegovo ime. Nije dovoljno da se samo bude u ovako lijepo uređenom prostoru crkve, potrebno je da se bude u njegovo ime. Sve ono što se u njegovo ime čini, misli, radi, moli, želi, planira jest njegova Crkva, jer je On u sredini ljudskih života. Zahvalni Kristu Gospodinu za tu pouku danas zahvaljujemo za ovu prigodu što nas je počastio svojom prisutnošću i što smo u njegovo ime u ovome prostoru. Samo tako možemo, osim fizički i kvalitetno, zajedno s njim. On traži mnogo više kvalitetu negoli brojnost. Zato se svatko treba preispitati u kojoj mjeri jest ili nije s njim. Zahvaljujemo mu što nam je sebe dao za duhovnu hranu na našem putu obraćenje i posvećenja prema vječnosti. Zahvaljujemo mu što je ustanovio Crkvu veliku zajednicu naroda i pojedinaca na čelu s apostolima. Zahvaljujemo mu na Evanđelju kada je okupio svojih 12 apostola, na čelu s Petrom koji je na prvome mjestu, prvi u kvalitetnom smislu apostolstva…“, rekao je uz ostalo nadbiskup Tomo.

Ustvrdio je da je ta župa privilegirana jer je dobila moći mučenika bl. Miroslava Bulešića, koje se ugrađuju u oltar na kojemu se prikazuje žrtva Krista mučenika. Spomenuo se i svih onih koji su, počevši još iz dalekih vremena, na tom području živjeli i ispovijedali vjeru u Isusa Krista. Vjernicima je potom pojasnio obred posvete crkve i oltara u koji je ugradio moći bl. Bulešića. Nakon što je župnik fra Mladen pročitao povelju koju su on i nadbiskup potpisali slijedio je obred posvete crkve i oltara, koji je u crkvi postavljen prije nekoliko godina u vrijeme župnika fra Filipa Karadže. Isklesan od dva plemenita kamena Carrara Arabescato teška ukupno šest tona, oltar impresionira svojom monumentalnošću, bjelinom i elegancijom te čovjek pred njim doista osjeća strahopoštovanje.

Zahvalu nadbiskupu Vukšiću i svima koji su na bilo koji način doprinijeli tom povijesnom događaju uputio je na kraju župnik fra Mladen.

Ceremonijari na misi bili su fra Ilija Alandžak župnik i gvardijan franjevačkog samostana sv. Antuna Padavanskog u Beogradu i beogradski dekan te fra Josip Adrić, vikar u Tolisi.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen s. Anjom Alberti.

Posebno su bili lijepi vjernici koji su za tu prigodu odjenuli narodnu nošnju, a među njima bilo je i dječice.

Ispred svoje netom posvećene župne crkve zaigrali su Svilajci poslije mise i veliko kolo.

Na misi, kao i na zajedničkom ručku poslije mise, pod velikim šatorom u župnom dvorištu nazočni su među brojnim vjernicima bili i predstavnici društveno političkih vlasti na čelu sa Đurom Topićem, predsjednikom vlade Županije Posavske. U znak zahvale i sjećanja na taj veliki događaj župnik fra Mladen nadbiskupu Tomi je, kao i zaslužnim župljanima i gostima, uručio i prigodne darove.

Za taj veliki dan župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom od subote 9. do ponedjeljka 11. rujna kroz molitveno-kulturni i povijesni program. (kta/b.l.)

Fotografije možete vidjeti OVDJE!


Podijelite:
Share