Vijesti

(FOTO/VIDEO) KTA: Proslava patrona župe Boće i srebrnog jubileja župnika vlč. Filipa Maršića

Podijelite:

Župa Boće pokraj Brčkog u Bosanskoj Posavini, 13. lipnja u svečanom je raspoloženju proslavila svoga nebeskog zaštitnika svetog Antu Padovanskog. Ujedno je župnik u Boću vlč. Filip Maršić proslavio svoj srebrni jubilej – 25 godina misništva.

Izvor: KTA

Župa Boće pokraj Brčkog u Bosanskoj Posavini, 13. lipnja 2023. u svečanom je raspoloženju proslavila svoga nebeskog zaštitnika svetog Antu Padovanskog. Ujedno je župnik u Boću vlč. Filip Maršić proslavio svoj srebrni jubilej – 25 godina misništva.

Sam dan proslave nebeskog zaštitnika ove župe sv. Ante započeo je okupljanjem vjernika s raznih strana koji su svoje molitve upravljali Bogu pred kipom svetog Ante. Središnje Misno slavlje uz koncelebraciju većeg broja svećenika predvodio je župnika Filip Maršić koji je na poseban način uputio zahvalu Bogu za svoje svećeničko služenje. Na početku Svete mise prigodnu recitaciju župniku slavljeniku uputili su najmlađi župljani Lucija Josić i Alojzije Ikić te mu darovali cvijeće.

Misno slavlje je nastavljeno u duhu primjera i života svetoga Ante Padovanskog što je i propovjednik mons. Juraj Batelja, postulator za proglašenje svetim bl. Stepinca, povezao sa likom blaženog Alojzija Stepinca i svećeništvom u povodu jubileja župnika Filipa. Istaknuo je da se kroz molitvu, ustrajnost, žrtvu, ljubav postižu najveći ciljevi te da je glavni cilj život s Bogom u vječnosti. Poželio je slavljeniku župniku Filipu Božji blagoslov na daljnjem putu revnog služenja Bogu i bližnjima.

U molitvi vjernika župljani su uputili svoju molitvu dobrome Bogu po zagovoru sv. Ante na razne nakane. Također su zahvalili za životni put svoga župnika Filipa.

Prije obnove svećeničkih obećanja časna sestra Ljubica Josić pročitala je tekst o životu župnika Filipa i u ime župljana čestitala i zahvalila za njegovo svećeničko služenje u župi Boće koja obuhvaća mjesta: Dubravice Donje, Boderište i Boće.

Ministranti su na dar donije sliku, štolu i Biserje sv. Ante te zahvalili za njegovo svećeničko služenje.

Prigodni dar uručio je i predsjednik Mjesne zajednice Boće Vlado Ivić te tako čestitao župniku ovaj lijepi jubilej.

Župnik Filip je na kraju uputio riječi zahvale dobrome Bogu što ga je pozvao i svima koji su ga pratili od trenutka dolaska na svijet. Posebno je zahvalio svojoj majci Mari koja ga na poseban način molitvom prati na životnom svećeničkom putu.

Nakon blagoslova uslijedilo je fotografiranje sa slavljenikom i sa svima, a posebno s onima koji su oblačenjem narodne nošnje, uljepšali ovo slavlje.

Radost proslave patrona župe Boće i srebrnog jubileja misništva župnika Filipa nastavljena je i zajedničkim objedom ispod šatora uz pjesmu, kolo i zajedničko druženje.

Kroz pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskom župljani su se redovito okupljali i zahvalna srca uzdizali svoju hvalu dobrome Bogu i molili zagovor svog nebeskog zaštitnika. Samoj proslavi patrona župe prethodila je trodnevnica. Prvog dana Misu je predslavio fra Pejo Oršolić, župni vikar u župi Ulice. Drugog dana bile su redovite nedjeljne Mise, a treći dan Misu je predslavio i propovijedao mons. Petar Jelinić, umirovljeni svećenik iz Kanade. Kroz sva tri dana propovjednici su ocrtavali lik i djelo čudesnog sveca svega svijeta. Trećeg dana trodnevnice bio je i blagoslov djece i ljiljana jer je sveti Anto na osobit način zaštitnik djece i mladih.

Pred samu proslavu završeni su i građevinski radovi na pastoralnom centru pa će, prigodom stote obljetnice župe, i ovo lijepo zdanje zasjati u punom sjaju. U podizanje ovog zdanja ugradila se i Vlada Distrikta Brčko, Vlada Republike Hrvatske te brojni župljani i dobročinitelji. Župnik Filip Maršić zahvalio je svima i zamolio da „dobri Bog sve blagoslovi i zagovor svetog Ante Padovanskog sve prati da se Bog u nama i po nama proslavi“.


Podijelite:
Share