Vijesti

FOTO: Na Josipovcu na blagdan sv. Josipa održana sveta misa

Podijelite:

Danas je na blagdan svetoga Josipa, zaštitnika Hrvata, održana sveta misa na Josipovcu, točnije na groblju sestara Kćeri Božje ljubavi, za katolike ovih prostora svetom mjestu. (Više o Josipovcu)

Na svetoj misi bilo je oko 40 vjernica i vjernika, a svetu misu predvodio je fra Mijo Ljubos. U svojoj propovjedi fra Ljubos govorio je o svetome Josipu, o ocu i ulozi oca.

“Što je netko bliže svjetlu, to ga svjetlo više obasjava. Što je netko bliže vatru, to ga bolje grije. Što netko pije vodu bliže izvoru, to čišću vodu pije. Tako i nitko od ljudi Isusu i Mariji tako blizu kao što je bio Josip. Od Isusa je dobijao svjetlo, život i milost. Tako je i od Marije dobio njezinu milost i dobrotu. I tko je neposredno uz taj izvor svjetla, topline i te vode, taj može i drugima prenositi svjetlo i toplinu. Znamo da je Josip imao tešku zadaću. Biti zemaljski otac Nebeskome Sinu i biti zaručnik i muž blažene djevice Marije.

“Kakva je zadaća oca? Tko je to tata? Kad čujemo riječ tata, toliko izazove u nama osjećaja, povuče neka sjećanja, a teško je čuti da netko od malenih nogu nema svoga tatu. Da nema nekoga da mu pokaže kako se nešto radi, da mu pokaže kako biti vođa, kako voditi obitelj. Kako je to u obitelji, tako je i u našim zajednicama – pitanje vodstva i pitanje autoriteta. Teško nam je imati nekoga nad glavom da nam kaže učini to ili da nam nešto pokaže jer želimo biti sami za sebe, a Josip je bio tu da se na njega mogu osloniti. Možda najljepša riječ koja je ostala vezana za Josipa jest “čovjek pravedan” – rekao je između ostalog propovjednik fra Mijo Ljubos.

Na kraju svete mise, fra Ljubos se zahvalio prisutnima, a časne sestre su počastile nazočne vjernice i vjernike.

htportal/Danijel Marković


Podijelite:
Share