Deprecated: Optional parameter $opt_name declared before required parameter $field is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/classes/class-redux-options-defaults.php on line 89

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 574

Deprecated: Optional parameter $args declared before required parameter $wp_customize is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/customizer/class-redux-extension-customizer.php on line 597

Deprecated: Optional parameter $field declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32

Deprecated: Optional parameter $value declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32
(FOTO) Farbanje jaja u Par Selu: Radost Uskrsa koja se dijeli sa svima - Hrvatski tradicijski portal
Vijesti

(FOTO) Farbanje jaja u Par Selu: Radost Uskrsa koja se dijeli sa svima

Podijelite:

Oko 300 jaja ofarbale su članice Udruge žena “Snaga Timuna” iz Par Sela kod Tuzle, a koja će za Uskrs podijeliti mještanima poslije mise ispred crkve i  učenicima Osnovne škole “Pasci”.

Jaja u ovom selu decenijama se farbaju u lukovini, u žari i u drugim proizvodima koje proizvedu mještani. Stari način bojanja jaja oduvijek je bio dio priprema za Uskrs Ružice Čajić. Prisjeća se nekih davnih vremena kada je sve to bilo skromnije.

“Nas je bilo petero djece u familiji. Nije bilo toliko jaja kao sada ni boja. Toliko smo se radovali Uskrsu. Neko sebi oboji troje, neko četvero jaja. Radovali smo se. Išli smo po selu i tucali se. Ako tvoje jaje bude jače od onog s kim se tucaš, uzimaš jaje sebi, donosiš kući i jedeš”- priča Ružica. Za nju, ta vremena su bila sretnija i veselija.

“Bilo je puno više djece, ljudi. Mi kao djeca smo išli po komšiluku gdje su nam komšije darivali jaja, a mi smo se tome toliko radovali kao da nam je dao kuću. danas, nema ni djece, ni ljudi, kuće su uglavnom prazne…”- naglašava ona.

Danica Putić, također, članica Udruge, kaže da je za nju Uskrs najveći katolički praznik te da čitav život farba jaja.

“Farbam od malih nogu jaja. Kada smo bili mali, znali smo samo za luk, žaru i nekada maslačak.  Nismo imali boja kao sada. Jednostavno se bojilo, ali mislim da je bilo interesantnije. Djeca sada farbaju kako žele. Unuke dođu, donesu boje, neka farbaju kako hoće, a mi se držimo tradicije”- rekla je ova mještanka.

Svakako, farbanje jaja predstavlja najveću radost za djecu poput Maše Divković koja rado šara jaja nekim modernim tehnikama.

“Meni je zanimiljivo bojiit jaja i volim to i Uskrs je lijep blagdan. Najviše volim  to da jaja farbam i da po dvorištu tražim skrivene slatkiše. Roditelji sakriju jaja u dvorištu, a onda ih ja tražim sa košaricama i mojom rodicom. Kada nađemo, sve podijelimo i jedemo”- ispričala je ova 9-godišnjakinja.

Ona je učestvovala na tradicionalnoj radionici bojanja jaja koju Udruga organizuje za djecu, kako za domaće tako i za one koji dođu iz inostranstva za ovaj veliki praznik.

“Mi njima prenosimo tradicijski način farbanja jaja, a poštujući to da oni na njihov način, svoju umjetničku stranu pretoče u farbana jaja putem kupljenih boja. Poštivanje tradicijskih obilježja, ukoliko ona ne nađu plodno tlo u generaciji koja je iza nas, dovodi u pitanje naš opstanak. Mene raduje što mi ove godine imamo veći broj djece na radionici nego ranije- kazala je Jasminka Mijatović, članica Udruge.  

Obojana jaja već su uručena Udruženju “Mali svijet” u Donjim Dubravama.

Ove godine, mještanka Zorica Mijatović donirala je 100 komada jaja za bojanje, a koja će, zajedno sa ostalim obojenim jajima, dalje širiti radost i veselje Uskrsa.

Fotografije možete vidjeti OVDJE!

(Nataša Tadić/Balans)


Podijelite:
Share