Kultura

AUDIO/FOTO: Predstavljena knjiga Ambrozija Benkovića: Tuzlansko područje negda i sada iz 1971. godine

Podijelite:

Sinoć je u Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli u organizaciji HKD “Napredak” i Franjevačkog samostana predstavljena knjiga Ambrozija Benkovića “Tuzlansko područje negda i sada”.

Knjiga je tiskana 1971. godine, godinu dana nakon smrti Ambrozija Benkovića (20. prosinca 1970.). Njegov brat Jakov uz pomoć Đakovačke biskupije izdao je ovu knjigu 1971. godine.

Ambrozije Benković rođen 29. studenoga 1890. godine u Ugljari kod Orašja. Osnovnu školu je pohađao u Orašju, a klasičnu gimnaziju kod Isusovaca u Travniku. Nakon bogoslovnog studija nadvrhbosanke blagoslovije u Sarajevu zaređen je 20. travnja 1913. godine. Svećenički put će ga od Sarajeva voditi u brojne župe u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 31. listopada 1957. godine imenovan je župnikom u Lukavcu gdje je ostao do sredine srpnja 1963., nakon čega se umirovio. U Lukavcu je proslavio zlatni jubilej 50. godina misništva te imenovan za počasnog kanonika Vrhbosanskog kaptola u Sarajevu. Želeći se posvetiti znanstvenome radu stupa u mirovinu i nastanjuje se u Županji. Cijeli mu je život prošao u neumornom radu i borbi za vjeru i čovjeka. Nikada mu nije bilo dosta knjige, bilježaka, susreta… Znao je satima sjediti u knjižnici listajući matice i arhivsku građu. Bio je svestrane naobrazbe, učenjački tip, govorio je nekoliko jezika, radin, tih i pobožan svećenik. Preminuo je u Vinkovcima 20. prosinca 1970. godine.

Predgovor knjige:

Pri kraju godine 1966. izašla je od istoga pisca knjiga KATOLIČKE ŽUPE BOSNE I HERCEGOVINE. Istodobno je pisac najavio da se nada u proljeće 1967. izdati knjigu ŽUPA LUKAVAC (80 do 100 stranica) – a u proljeće 1968. posebnu knjigu u dva dijela: SJEVEROISTOČNA BOSNA.

Kasnije se pisac predomislio pa se dao na sastavljanje knjige GORICE U POSAVINI (dotiskana koncem god. 1968.), a onda se odlučio izdati samo jednu knjigu o župama Tuzla, Lukavac, Morančani (v. str. 8. redak 2. i 3.) s naslovom LUKAVAC NA SPREČI. (Taj se naslov nalazi u ovoj knjizi kao signatura araka na str. 17., 33., 49. itd.) Uspio je obraditi i dati u tisak samo opći dio: povijesni, kulturni i vjerski pregled nekih krajeva Sjeveroistočne Bosne u raznim vjekovima, a mnoga poglavlja posvetio je poimence župi Tuzla.

No ono, što je prvenstveno imao u nakani i želji nije dospio privesti u djelo – obraditi naime župu Lukavac, kojom je i sam nekoliko godina upravljao. Umro je 20. prosinca 1970. ne ostavivši ni rukopis o župi Lukavac već samo četrdesetak klišeja i nekoliko nesređenih bilježaka. Da bi se ipak sačuvali dragocjeni podaci o tuzlanskim krajevima, da toliki trud piščev ne bude posve uzaludan, pogotovu što je 300 stranica potpuno doštampano, izdajemo ovu knjigu iako nepotpunu u nadi, da će i ovakva kakva je, biti nekome od koristi.
U Đakovu, mjeseca svibnja 1971.

O knjizi je govorila Sabina Babajić, rukovoditeljica Zavičajne zbirke NUB “Derviš Sušić”, prof. dr. Izet Šabotić i dr. sc Nikola Čiča, uz moderatorstvo Ivice Kovačevića, predsjednika HKD Napredak Glavne podružnice Tuzla.

Cijelo predstavljanje knjige možete poslušati u videu.

Danijel Marković/Hrvatsko-tradicijski portal


Podijelite:
Share