Deprecated: Optional parameter $field declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32

Deprecated: Optional parameter $value declared before required parameter $parent is implicitly treated as a required parameter in /home/htportal/public_html/wp-content/plugins/unidark-extension/redux-framework/redux-core/inc/extensions/import_export/import_export/class-redux-import-export.php on line 32
๐๐”๐“๐Ž๐๐ˆ๐’ ๐’ ๐Œ๐‹๐‰๐„๐“๐’๐Š๐Ž๐†๐€ ๐Ž๐“๐Ž๐Š๐€ ๐๐€ ๐Ž๐“๐Ž๐Š๐” - Hrvatski tradicijski portal
Vijesti

๐๐”๐“๐Ž๐๐ˆ๐’ ๐’ ๐Œ๐‹๐‰๐„๐“๐’๐Š๐Ž๐†๐€ ๐Ž๐“๐Ž๐Š๐€ ๐๐€ ๐Ž๐“๐Ž๐Š๐”

Podijelite:

Na Mljetu se, usred Velikoga jezera okruลพena borovinom, rijetkim ostacima vegetacije izvorne mediteranske praลกume odnosno gustim niskim raslinjem te dugim ลกetnicama i stazama za bicikliranje, ponad vodne povrลกine izdiลพe otoฤiฤ‡ Svete Marije. Osim ลกto cjelokupan krajobraz oduลกevljava prirodnom ljepotom i prostranoลกฤ‡u, s gotovo 1,5 km ฤetvornih jezerske povrลกine, zaljubljenici u arhitekturu, prije svega onu drevnu sakralnu, ovdje ฤ‡e zbilja doฤ‡i na svoje.

Piลกe: Darko Juka

Benediktinski crkva i samostan, izgraฤ‘eni u 12. stoljeฤ‡u (neki nas zapisi vraฤ‡aju ฤak do stoljeฤ‡a 7. i spominju dolazak trojice redovnika s ”talijanske mamuze”, rta Gargano, gdje je bilo srediลกte benediktinskoga reda iz Pulsana) na otoฤiฤ‡u usred otoka, danaลกnje su zavrลกne obrise dobili nekih ฤetiri-pet stoljeฤ‡a poslije poฤetne izgradnje. U 13. je stoljeฤ‡u, naime, uz crkvu podignut zvonik, kasnije zamijenjen predvorjem ponad kojega je u razdoblju renesanse izdignuta obrambena kula, a pred njim i renesansni trijem iz kojega se danas ulazi u crkvu i samostan.

Crkva, posveฤ‡ena Svetoj Mariji, najskladnije je i najcjelovitije sakralno zdanje u Hrvatskoj u skupini jednobrodnih graฤ‘evina s kupolom u ฤetvrtastomu tijelu. Takoฤ‘er, izdvaja se i samom veliฤinom kupole, kao i trodijelnim svetiลกtem. Oblikom neodoljivo podsjeฤ‡a na onodobna bizantska crkvena zdanja, makar je u svim pojedinostima razvidan romaniฤki utjecaj. Uz crkvu je, u 16. stoljeฤ‡u, izgraฤ‘en renesansni samostan, s tri rastvorene razine.

Cjelokupno zdanje s izvana viลกe ostavlja dojam velikaลกkoga dvorca negoli crkvenoga prostora, napose i zbog kula koje su ga preinaฤile u snaลพnu utvrdu s ciljem obrane od Turaka, ali i gusara koji su harali tim podruฤjem prije pet stotina godina. U 17. su stoljeฤ‡u, naime, obitelj Gunduliฤ‡ i Dubrovaฤka Republika pomogli izgradnju ฤvrstih zidina, zbog ฤega je na trijem i postavljen plemiฤ‡ki grb Gunduliฤ‡a iz ฤijega je krila potekao i veliki Ivan Dลพivo Franov, podarivลกi nam bezvremensku Odu slobodi.

Veliko jezero, s najveฤ‡om dubinom od nemalih 46 m, ลกiroko 1 i dugo (najudaljenijim toฤkama) 2,5 km, s otvorenim je morem izravno spojeno dugim kanalom, na mjestu koje se zove Veliki most, a gdje su 1400 i neke benediktinci napravili mlinicu koju su pokretale snaลพne morske struje koje, kroz plimu i oseku, izmjenjuju smjer, regulirajuฤ‡i jezerski vodostaj. Upravo su taj most i ostaci mlinice razneseni 1958. godine kako bi Titova jahta mogla uploviti u jezerske vode, poลกto je jugoslavenski marลกal razmatrao i mljetski benediktinski samostan za svoju srediลกnju jadransku rezidenciju, za koju su poslije odabrani Brijuni. Veliki je most ponovno izgraฤ‘en tek 2016. godine.

Ostajuฤ‡i bez daha dok pristajete na Svetu Mariju, usred Nacionalnoga parka Mljet, kreฤ‡ete se kruลพnom stazom toga otoฤiฤ‡a ฤijih 200 m duลพine i otprilike 120 m ลกirine prehodate u svega dvadesetak minuta tijekom kojih se pojaฤava ลพamor iznikao iz oduลกevljenja skladom prirode, dalmatinske makije, surova kamenjara i na njemu poniklih kaktusa i agava, nekoliko kapelica, drevnih grobova i kamenih kriลพeva. Vrhunac je, nakon rimskih iskopina, samo monumentalno zdanje u koje ulazite pogledavajuฤ‡i na dugu terasu koja se otvara prema ลกirokomu vodnom prostranstvu. Svjesno ili nesvjesno zanemarujuฤ‡i uznemirujuฤ‡e sudbine drevnih naseljenika, zavidite svima koji su se budili, provodili dane i lijegali na poฤinak uz taj nezamjenjiv pogled.

A ondaโ€ฆ Prvim zakoraฤajem u crkvu, sva priฤa prestaje, ลพamor sasma iลกฤezava, hod se usporava, tijelo se nagonski povija u pokorniฤki poloลพaj, odgovarajuฤ‡i na duhovno iscjeljujuฤ‡e srednjovjekovne gregorijanske napjeve koji se, s vjeลกto skrivena razglasa, razlijeลพu drevnim kamenitim zdanjem. Raskoลก nevelikoga ลพrtveniฤkog prostora, ureลกenoga ikonama koje podsjeฤ‡aju na vremena crkvenoga jedinstva Istoka i Zapada, i mnoลกtvo upaljenih svijeฤ‡a u crvenim svijeฤ‡njacima-ฤaลกicama kroza koje plamen postiลพe vizualni dojam topline unutar hladnih kamenih blokova, poziva vas pognuti glavu, sklopiti ruke, i izgovoriti ”Oฤe naลกโ€ฆ”, uza sve molitvene nakane koje vam u tomu trenutku umom prolaze.

Opet, priฤa za sebe nadsvoฤ‘eni je crkveni trijem, s masivnim drvenim vratima i spojem triju vrsta kamena u razliฤnim razdobljima izgradnje zidova i stropa, s latinskim napisom uklesanim u gornjoj kamenoj vratnici. No, sudbina mu je potresna, gorkaโ€ฆ Slomom faลกistiฤke Italije koja je u Drugomu svjetskom ratu okupatorski okrutno gospodarila i ovim dijelom Jadrana, 13. su rujna 1944. na Mljet doลกli partizani, da bi upravo na otoฤiฤ‡u Svete Marije, upravo na tomu crkvenom trijemu, okrutno muฤili i pobili zateฤene don Karolyja Kissa, Ivana ฤŒumbeliฤ‡a, Katu Hajdiฤ‡, Petra Matana i Marinu Srลกen ฤija imena opominju s tamoลกnje spomen-ploฤe.

Benediktinski je red u ilirskim provincijama ukinula francuska okupacijska vlast 1808. godine, kada prestaje s duhovnim radom i ovaj samostanski kompleks koji otad propada. Kratko ga vrijeme koriste pijaristi, potom isusovci, nakon kojih ga nasilno preuzima drลพavna ลกumarija, da bi ga Jugoslavija, nakon omanjega pokuลกaja restauracije iz 1948. godine, 1960. preinaฤila u hotel ฤija su tri desetljeฤ‡a djelovanja znaฤajno i nepovratno naruลกila izvorni izgled samostanskoga zdanja. Kompleks je 1998. vraฤ‡en Katoliฤkoj crkvi i u vlasniลกtvu je Dubrovaฤke biskupije. Otad traju obnoviteljski radovi za koje moลพete ostaviti i svoj milodar.

U sloลพenomu mitu vezanom za Mljet i sedmogodiลกnje zatoฤenje antiฤkoga junaka Odiseja upravo na njemu, krije se jedno od moguฤ‡ih vrela danaลกnjega imena otoka, i to u imenu starogrฤke nimfe Melite. U dubokomu uvjerenju da je gordi Stradun najskuplji, na otoฤiฤ‡u Svete Marije, u tamoลกnjemu ugostiteljskom objektu nazvanomu po Meliti prije odlaska izdvojih 28 kn za ลกalicu kaveโ€ฆ Ali, eto, nije svaki dan kava na otoฤiฤ‡u usred otokaโ€ฆ


Podijelite:
Share