Kultura

FOTO: Posavska glazbena priča Slavka Nedića: 50 godina bavljenja glazbom

Podijelite:

Odžak, srijeda, 16. listopada 2024. godine

U organizaciji župe Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja Odžak, Centra za kulturu Odžak i Udruge Život iz Odžaka, upriličena je u srijedu, 16. listopada 2024., u večernjem terminu promocija stvaralaštva i bavljenja glazbom gosp. Slavka Nedića. Projekt je nazvan: Posavska glazbena priča- Slavko Nedić – 50 godina života s glazbom.

Susret je vodio vlč. Ivan Dragičević, župnik u Čardaku, nekadašnji kapelan u Odžaku, a u glazbenom dijelu su nastupila djeca OŠ Vladimir Nazor – glazbeni odjel. Pod mentorstvom gospođe Đurđice Pavlović nastupile su učenice Marija Katić i Sara Radić, a u kasnijem programu pod mentorstvom gospodina Enisa Rabića nastupile su učenice Janja Pandurević i Majra Al-Saleh.

Nakon pročitanog životopisa i prenesenih pozdrava ministrice ŽP Ane Andrić i načelnice općine Odžak Nade Ćulap, odžački župnik Ilija Orkić je napravio kratki razgovor sa Slavkom Nedićem na pozornici. Postavio je nekoliko pitanja, između ostalog što za njega znači glazba, te zbog čega voli za sebe reći da je „skupljač i sijač Božjih nota“. -Slavko je radosno odgovorio kako je uistinu glazba puno toga lijepoga donijela u njegov život, te i dalje neumorno piše, sklada, aranžira, producira glazbu, organizira koncerte.

Slavko Nedić je rođen u Tolisi (Bosanska Posavina), gdje je i započeo baviti se glazbom. Potom je upisao srednju školu u Bolu na otoku Braču, gdje je odlučio postati dominikanac. Tu se posebno dao u glazbu, što će na neki način usmjeriti njegov život. Surađivao je s više bendova i župnih zborova. Kasnije se oženio i sa svoje dvije kćeri je osnovao sastav RiM. Od 1998. radi na Hrvatskom katoličkom radiju, a zadnjih godina je dobio mnoga glazbena priznanja. Glazbeni je urednik na HKR-u. Jako je zanimljiva njegova emisija Sacro ritam, koja traje već treće desetljeće. Među inima osvojio je i nagradu Porin. Uoči ove izložbe i promocije dodijeljena mu je nagrada za životno djelo za promicanje glazbene kulture na radiju – u Svetom Martinu na Muri – RH. Nagradu mu je dodijelila udruga HURiN.

Od 2007. godine sa župnicima u Odžaku priprema i organizira koncert Gospi u čast. Inače, organizirao je mnoštvo koncerata, akcija, projekata, surađivao na nastanku mnogih pjesmarica, producirao i surađivao na više stotina nosača zvuka…

Ovog ljeta je Slavko okupio glazbenu ekipu te snimio uspješnicu – pjesmu „Još nad Bosnom sunce zalazi“. A sve te nagrade i priznanja su mu poticaj za daljnji rad i „sakupljanje Božjih nota“.

Izložba je u kolovozu bila postavljena u Tolisi, a zatim je proširena i postavljena u Odžaku, gdje ostaje otvorena za posjetitelje do kraja mjeseca listopada.


Podijelite:
Share

Comments are closed.